Sezon ogórkowy w pełni! Czas robić przetwory na zimę

PIASECZNO Od tygodnia na miejskim targowisku przy ul. Jana Pawła II królują… ogórki. To pochodzące ze środkowej Azji warzywo najchętniej jedzone jest w różnego rodzaju marynatach


Polacy uwielbiają ogórki kiszone i konserwowe, choć wiosną równie dużym powodzeniem cieszą się małosolne. W tej chwili na terenie miasta zapanował prawdziwy ogórkowy szał.
– Przyjechałem z ogórkami spod Warki – mówi Roman Kłos, chwaląc się że jednego dnia jest w stanie sprzedać ich nawet kilkaset kilogramów. – Niestety w parze z zainteresowaniem nie idzie cena. W tym roku średniej wielkości ogórki, które nadają się przede wszystkim do weków, kosztują około 2 zł za kilogram.
Za mniejsze, które przerabiane są przede wszystkim na korniszony, trzeba zapłacić 3-4 zł za kilogram. Najtańsze są tzw. giganty, które można dostać nawet za złotówkę. – One jednak idą słabo – dodaje ogrodnik spod Warki. – Ludzie nie lubią, kiedy w ogórkach jest gruba skórka i duże pestki.

TW

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź komentarz !
Podaj swoje Imię