GÓRA KALWARIA/POWIAT Dietetyka, fitness cross i turystyka – w takich nowych kierunkach będzie można kształcić się od września w kalwaryjskim „Gastronomiku”
Placówka, której korzenie sięgają 1927 roku, stawia na nowości, aby przyciągnąć nowych uczniów oraz by obecni lepiej sobie poradzili na rynku pracy. Bo gastronomia i hotelarstwo to jedne z największych i najciekawszych segmentów rynku, fachowcy tych branż są poszukiwani na rynku. Od roku szkolnego 2018/19 zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych poszerzony zostanie o innowację: „fitness cross i dietetyka”, która wpisuje się w działania szkoły związane z propagowaniem zdrowego stylu życia. Uczniowie nauczą się sporządzania potraw i napojów, wykonywania i organizowania usług gastronomicznych, a także prawidłowego planowania, bilansowania diet. Pomogą im w tym świetnie wyposażone pracownie zawodowe oraz profesjonalne programy komputerowe dla dietetyków, zainstalowane w nowo tworzonej pracowni planowania żywienia. Z kolei zajęcia fitness cross wprowadzą uczniów w świat sportu, by nauczyli się dbać o swoje zdrowie i sylwetkę.
– Kucharz to prawdopodobnie najpraktyczniejszy zawód na świecie. Jak sami nie będziemy gotować dla siebie i bliskich, to każdego będziemy oceniać to co przygotowują nam inni. Musimy iść z duchem czasu, dlatego rozszerzamy naukę gotowania i zdrowy stylu życia, bo takie są trendy i potrzeby rynku – tłumaczy wicestarosta Arkadiusz Strzyżewski.
Technik hotelarstwa z innowacją: „turystyka” pozwoli uczniom poznać współczesny rynek usług turystycznych i hotelarskich. Uczniowie zdobędą wiedzę na temat pracy pilota i przewodnika wycieczek. Dowiedzą się jak zaplanować i zorganizować imprezę turystyczną, usługi hotelarskie, a także poznają dynamikę pracy w biurze podróży i hotelu. Wiedzę zdobywać będą nie tylko w szkole, ale przede wszystkim podczas terenowych zajęć. 21 marca szkoła podpisała umowę o współpracy z Hotelem Sielanka nad Pilicą w Warce. Placówka planuje także w najbliższym czasie nawiązać współpracę z firmą Arche, która zarządza siecią hoteli i restauracji w całej Polsce, a ostatnią inwestycję zrealizowała 200 metrów od budynku szkoły gastronomicznej. Chodzi o trzygwiazdkowy hotel, który powstał w budynku pokoszarowym w centrum miasta, wydzierżawionym na 30 lat od powiatu.
– Młodzież musi obcować z najlepszymi, a jeśli tych mamy pod nosem musimy to wykorzystać. Dlatego cieszy fakt, że nasi uczniowie będą mogli odbyć praktyki zawodowe, staże czy po prostu pracować w tym miejscu. To wartość dodana do odrestaurowanych i zagospodarowanych kalwaryjskich koszarowców – argumentuje zastępca starosty.
Uczniowie już teraz jeżdżą na targi gastronomiczne, uczestniczą w konkursach kulinarnych, odbywają praktyki zawodowe w restauracjach najlepszych warszawskich hoteli, zapraszają mistrzów do wspólnego gotowania. Mogą również zapisać się np. do powołanego przez uczniów koła cukiernika, carvingu, dietetyka albo ukończyć kurs barmański, kelnerski, baristy czy cukiernictwa, który szkoła organizuje dla uczniów bezpłatnie w ramach unijnego projektu. Uwieńczeniem tych wysiłków niewątpliwie może być dla uczniów wyjazd na płatne praktyki zawodowe do Grecji. W tej sprawie szkoła złożyła wniosek w ramach unijnego programu Erazmus.
W piątek 6 kwietnia w godz. 17-18.30 w placówce odbędzie się dzień otwarty dla uczniów gimnazjów i ich rodziców. O pracy w gastronomii, gotowaniu z miłości do Hiszpanii, muzyki i krajobrazów opowie i pokaże jak się gotuje Michał Molenda, wieloletni szef kuchni w Savoy Hotel w Londynie. Jest wykładowcą, a umiejętności zdobywał u boku znakomitych szefów kuchni, takich jak Gordon Ramsey, Alain Ducasse, Jamie Simpson.