Prawidłowo skomponowana dieta jest jednym z najważniejszych elementów zdrowego stylu życia. Sposób żywienia powinien być dostosowany do zapotrzebowania organizmu twojego dziecka pod względem wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych. Zapewni to prawidłowy wzrost i rozwój organizmu oraz korzystnie wpłynie na jakość życia
Z racji tego, że odpowiednia dieta jest czynnikiem prewencyjnym wielu chorób cywilizacyjnych, kluczowe jest wdrażanie prawidłowych nawyków żywieniowych już od najmłodszych lat. Współcześnie coraz większym problemem jest kwestia otyłości. Nadmierna masa ciała dotyczy bowiem coraz większego odsetka społeczeństw na całym świecie. Z badań wynika, że problem ten dotyczy już co drugiej osoby w Polsce, a nasze dzieci tyją najszybciej w Europie – obecnie nadmierną masę ciała stwierdza się już u ponad 30 proc. z nich.
– Główną przyczyną jest nadmiar spożywanych kalorii w stosunku do zapotrzebowania energetycznego, przede wszystkim w postaci batonów, czekoladek, ciastek, napojów słodzonych, produktów przetworzonych czy żywności typu fast food – mówi dietetyk mgr Marta Jusińska.
Za dużo cukru!
Wyniki badania Instytutu Zdrowia Matki i Dziecka na temat żywienia dzieci stwierdzają u nich niedobór witaminy D (94 proc. badanych) przy zbyt małym spożyciu warzyw kosztem zbyt dużego spożycia cukru.
– Najgroźniejszym składnikiem, przyczyniającym się w głównej mierze do problemów nadmiernej masy ciała jest właśnie cukier – podkreśla Marta Jusińska. – To jednak nie tylko słodycze – szacuje się bowiem, że jest on składnikiem nawet 70-80 proc. produktów przetworzonych dostępnych na rynku.
Zgodnie z najnowszymi rekomendacjami WHO dopuszczalne spożycie cukru wśród dzieci wynosi maksymalnie trzy łyżeczki dziennie, przy czym bierzemy pod uwagę tutaj cały cukier dodany, czyli wszystkie słodkie płatki śniadaniowe, jogurty owocowe czy soki. Tymczasem porcja płatków śniadaniowych to aż 11 łyżeczek cukru, szklanka „zdrowego” soku dla dzieci to nawet pięć-sześć łyżeczek cukru, jogurty smakowy to średnio trzy-cztery łyżeczki. Wykazano, że istnieje jednoznaczny związek pomiędzy spożyciem cukru a ryzykiem wystąpienia chorób serca i układu krążenia.
– Cukier prowadzi nie tylko do nadwagi i otyłości, ale przyczynia się też do rozwoju ADHD czy agresji u dzieci – ostrzega dietetyk. – Jest wrogiem zdrowych zębów, wpływa niekorzystnie na pamięć, koncentrację, motywację i odporność oraz może prowadzić do licznych niedoborów witamin i składników mineralnych. Zanim więc zdecydujesz się podać swojemu dziecku kolejną słodką przekąskę, pomyśl jaki ma to wpływ na jego rozwój.
Więcej wapnia
Kolejnym częstym problemem jest zbyt małe spożycie wapnia. Najnowsze wyniki badań Instytutu Żywności i Żywienia wykazały, że dieta dzieci jest niedoborowa w wapń – około 50 proc. polskich dzieci spożywa go zbyt mało. Rekomendowana porcja produktów mlecznych dla przedszkolaków to trzy-cztery porcje, podczas gdy przeciętne dziecko spożywa od jednej do dwóch porcji mleka bądź produktów mlecznych. Powszechnie wiadomo, że wapń jest niezbędnym składnikiem do prawidłowego wzrostu oraz mocnych kości i zębów, stąd tak ważne jest jego odpowiednie spożycie.
Podczas przygotowania posiłków należy też pamiętać o jakości produktów, uważnie czytać etykiety i wybierać zawsze te, których skład jest najkrótszy.
– Stawiaj na żywność jak najmniej przetworzoną i staraj się, by dieta twojego dziecka była jak najbardziej urozmaicona pod względem doboru produktów spożywczych – dostarczysz wtedy jak najwięcej potrzebnych składników odżywczych – zaleca Marta Jusińska. – Zadbaj o regularną porę spożywania posiłków (cztery-pięć posiłków dziennie co trzy-cztery godziny) i dostosowanie wielkości porcji do potrzeb twojego dziecka. Unikaj przy tym pustych kalorii w słodkich przekąskach i wysoko przetworzonych produktach. Pamiętaj, że odpowiednio wykształcony sposób żywienia we wczesnych latach życia dziecka zagwarantuje mu lepszy start w dorosłość. Już nawet niewielkie modyfikacje jadłospisu mogą znacząco odmienić stan zdrowia twojej pociechy.
Grzegorz Tylec