PIASECZNO Rybacki Zakład Doświadczalny w Żabieńcu jak co roku sprzedaje przed Wigilią wyhodowane na miejscu, świeże karpie. Ryby można kupować do soboty w cenie 16 zł za kilo
– Sprzedajemy 3-letnie ryby, które ważą przeważnie 1,5-2 kg – mówi dr inż. Mirosław Cieśla, dyrektor zakładu. Ten rok był znacznie cieplejszy od poprzedniego i sprzyjał przyrostowi karpia. Dość powiedzieć, że ciepłych dni, gdy temperatura wody wynosi przynajmniej 18 stopni C, było dwukrotnie więcej niż przewiduje średnia.
– Niestety była też susza, która przekłada się na mniejszą przeżywalność naszych ryb – wyjaśnia dyrektor Cieśla. Jako że poziom wody w stawach był nieco niższy, łatwiejszy dostęp do ryb miały żywiące się nimi kormorany, czaple i wydry. Specjaliści od hodowli karpia twierdzą, że ze 100 jajeczek ikry przeżywa do 20 ryb, które trafiają potem na wigilijny stół.
Karpie ze stawów w Żabieńcu można kupować w punkcie sprzedaży przy ul. Głównej 48 codziennie w godz. 8-16. W sobotę i niedzielę punkt będzie otwarty od godz. 7 do 15. Cena: 16 zł/kg. Ryby można zabrać do domu żywe lub poprosić na miejscu o ich ogłuszenie.
TW