Łosoś teriyaki – szybki sposób na kolację

0

Dania kuchni japońskiej charakteryzują się wyjątkowym smakiem i prostotą wykonania. Taki właśnie jest łosoś teriyaki, czyli ryba otoczona błyszczącą, słodko-słoną marynatą na bazie miodu i sosu sojowego. Przygotowanie tego dania jest niezwykle łatwe i szybkie, zwłaszcza jeśli skorzystamy z gotowego sosu teriyaki. Poznaj przepis na banalnie prostą i jednocześnie bardzo efektowną potrawę wywodzącą się z Japonii.

Skąd wywodzi się przepis na łososia teriyaki?

Łosoś teriyaki w wersji smażonej lub pieczonej to danie kuchni japońskiej popularne na całym świecie. Nazwa wzięła się od sosu, w którym przygotowywana jest ryba. W jego składzie znajdują się takie składniki, jak: sos sojowy, miód lub cukier, ocet ryżowy. Sos ten można wykorzystać do doprawienia różnych dań, również mięsnych, ale w Japonii najczęściej stosuje się go do potraw rybnych.

Nazwa teriyaki wzięła się od japońskiego słowa teru, które oznacza „błyszczeć”. Za błyszczenie tej potrawy odpowiedzialna jest marynata, a dokładnie cukier (lub miód) w niej zawarty. Łosoś teriyaki musi błyszczeć. Potrawa jest najlepsza wtedy, kiedy ryba wchłonie część marynaty, a na wierzchu pozostanie jej cienka, połyskująca warstwa. Łosoś teriyaki świetnie komponuje się z chrupiącymi warzywami oraz z ryżem lub makaronem.

Dlaczego warto włączyć łososia do swojej diety?

Łosoś to ryba, która gości bardzo często na stołach Japończyków. Nic więc dziwnego, że średnia długość życia w Japonii wynosi 84 lata i jest jedną z najwyższych na świecie. Łosoś jest rybą charakteryzującą się wysoką wartością odżywczą:

  • zawiera pełnowartościowe białko – proteiny pochodzące z łososia są zasobne we wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne;

  • jest źródłem długołańcuchowych nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3), które wspierają m.in. pracę mózgu, układu nerwowego, serca i układu krwionośnego;

  • zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych – bogaty jest w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D i E) oraz witaminy z grupy B, a także takie pierwiastki, jak: wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, selen i jod.

Pieczony łosoś teriyaki – przepis na szybką kolację

Łosoś teriyaki to świetny sposób na smaczną i soczystą rybę. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, idealnie sprawdzi się jako szybka i jednocześnie elegancka kolacja dla dwojga lub gdy wpadną niespodziewani goście. Zobacz, jak go przyrządzić.

Składniki na 3-4 porcje:

  • łosoś MOWI – 400 g;

  • sosu teriyaki – 100 ml;

  • chiński makaron jajeczny – 1 opakowanie;

  • groszek cukrowy – 200 g;

  • papryka – 2 sztuki;

  • dynia piżmowa – ½ sztuki;

  • czerwona cebula – 1 sztuka;

  • olej sezamowy – 1 łyżka stołowa;

  • sos sojowy – 3 łyżki stołowe;

  • limonka i świeża kolendra – do smaku.

Sposób przygotowania:

Podstawą tej potrawy jest dobrej jakości świeża ryba, jaką bez wątpienia jest łosoś MOWI. Podziel rybę na kawałki, ułóż w naczyniu żaroodpornym i posmaruj grubą warstwą sosu teriyaki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C – łosoś posmarowany sosem teriyaki powinien spędzić w nim około 15 minut. 

Teraz zajmij się pozostałymi składnikami swojego orientalnego dania. Makaron wystarczy ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Wszystkie warzywa pokrój na duże kawałki. Jeśli nie masz pewności, jak obierać dynię piżmową, to podpowiadamy, że najłatwiej będzie ją najpierw pokroić, a potem obrać.

Pokrojone warzywa usmaż na mocno rozgrzanej patelni lub woku, na odrobinie oleju, przez około 2-3 minuty. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj do warzyw ugotowany makaron, olej sezamowy oraz sos sojowy, wymieszaj całość. Teraz wystarczy już tylko odpowiednio zaserwować pieczonego łososia teriyaki.  Makaron z warzywami przełóż na talerz i ułóż na nim łososia. Udekoruj świeżymi listkami kolendry i podaj z limonką pocięta w łódeczki. Aromatyczna kolendra i słodko-kwaśny sok z limonki wyraźnie podkręcą orientalny charakter tego dania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź komentarz !
Podaj swoje Imię