Już dawno temu minęły czasy, gdy wybitne wina produkowano wyłącznie we francuskiej Burgundii czy włoskiej Toskanii. Trunki z „Nowego Świata” zaskarbiły sobie podniebienia milionów fanów, przy czym jedne z najlepszych produkowane są na terenach położonego w Nowej Zelandii Marlborough.
Marlborough, czyli miejsce, gdzie ocean łączy się z lądem
Nowa Zelandia – wyspiarskie państwo, które w większości kojarzy się z piękną zielenią, wspaniałymi krajobrazami i doskonałymi warunkami do surfowania, ma w zanadrzu jeszcze jeden skarb. Są nim doskonałe wina, które od lat 70-tych XX wieku nie schodzą z pierwszych miejsc trunków z Nowego Świata. O ile w Nowej Zelandii winorośl uprawia się w kilku regionach, o tyle jeden z nich – Marlborough – ma zdecydowanie największe znaczenie.
Położony na północy Wyspy Południowej region, otoczony od północy i wschodu wodami Pacyfiku charakteryzuje się doskonałymi warunkami do uprawy winorośli. Długi okres wegetacji, łagodna jesień a przy okazji znaczne wahania temperatury między nocą a dniem sprawiają, że owoce mogą dojrzewać długo i oferować winiarzom naprawdę wiele. Wyzwaniem jest dosyć niska wilgotność w Marlborough, lecz rozwiązano ten problem przez odpowiednie nawadnianie.
Wina z Marlborough – czym się charakteryzują?
Wiemy już, że Marlborough to idealne miejsce na uprawę winorośli – trudno więc się dziwić, że mimo swoich stosunkowo niewielkich rozmiarów, odpowiada on… za 2/3 krajowej powierzchni uprawy! Mimo tego, że produkuje się tam przeważającą część nowozelandzkiego wina, to zdecydowana ilość pochodzi tylko z jednego szczepu.
Mowa tutaj o sauvignon blanc – uprawiana w Marlborough odmiana, uznawana jest przez niektórych krytyków za najlepsze sauvignon blanc na świecie, bijące na głowę te uprawiane w Europie. Nowozelandzkie wina produkowane z tego szczepu charakteryzują się wysoką kwasowością i niezwykłą wyrazistością z nutami ziół i minerałów. W zależności od tego, czy winorośl rośnie w dolinie Wairau, czy Awatere, możemy w nich wyczuć także nuty owoców tropikalnych. Całość tworzy niezwykle odświeżający bukiet, który doskonale pasuje zarówno do wielu dań, jak i do samodzielnego spożycia.
Inne szczepy uprawiane w Marlborough
Chociaż większość nowozelandzkich win powstaje z uprawianej w Marlborough odmiany sauvignon blanc, oferta trunków pochodzących z tego regionu jest o wiele bogatsza. Na stosunkowo suchych glebach Wyspy Południowej uprawia się także dobrze znane chardonnay, pinot gris czy w małych ilościach – albariño. W enelogicznych kręgach zwraca się także uwagę na nowozelandzkie rieslingi, które wnoszą powiew świeżości do klasycznej gamy win z tego szczepu.
Jak łatwo zauważyć, większość trunków z Marlborough to wina białe – nie dajmy się jednak temu zwieść, gdyż na tych terenach powstają także alkohole czerwone. Do ich produkcji używa się głównie szczepów Pinot Noir, Tempranillo i Syrah (Shiraz). Na tym nie koniec – nowozelandzcy winiarze prężnie pracują także nad winami musującymi: tzw. „Metode Marlborough” jest coraz bardziej zakorzeniona w świadomości fanów wina z Nowego Świata.
Czy warto poznać wina z Marlborough?
Odpowiedź na to pytanie jest banalnie prosta – koniecznie trzeba! Specyficzne warunki, w jakich uprawiane są winogrona, powodują, że trunki z Nowej Zelandii są bardzo wyraziste i orzeźwiające, pełne aromatów minerałów i ziół. Jeżeli szukamy wina, które będzie wspaniałym towarzyszem lekkich potraw – szczególnie w sezonie letnim – ciężko będzie trafić lepiej!