PIASECZNO W centrum Zalesia Górnego przy ul. Pionierów 16 od pięciu lat mieści się pizzeria Zaleśnik, serwująca niezwykłą rzymską pizzę w kilku odsłonach. Miejsce to ma niepowtarzalny klimat i panuje w nim rodzinna atmosfera, w czym wielka zasługa właścicieli Zaleśnika
– Nasza pizza ma cienkie, chrupiące ciasto i niskie, lekko spieczone ranty – opowiada właściciel, pan Julian, który od kilku lat osobiście wyrabia pyszne placki. – Jeśli chodzi o dodatki, to korzystamy tylko z tych najlepszych, często sięgając także po sezonowe warzywa dostępne na pobliskim bazarku.
Pan Julian prowadzi pizzerię z mamą i siostrą, na wzór włoski-rodzinny. Do pomocy mają także sprawdzonego pizzermana z 20-letnim doświadczeniem, który z włoskiej mąki, drożdży, wody, soli i oleju wyrabia na bieżąco sprężyste ciasto.
– Sosy do pizzy robimy od A do Z sami – zapewnia pan Julian. – Dwa najpopularniejsze to pomidorowy i śmietanowy z parmezanem.
W menu Zaleśnika znajdują się pizze sezonowe, ale większość jest dostępnych przez cały rok. Najpopularniejszą pizzą jest oczywiście Zaleśnik – autorska kompozycja właścicieli, w skład której oprócz bazowego sosu i mozarelli wchodzi także gruszka, kozi ser i rukola. Z propozycji sezonowych furorę robi zawsze pizza ze szparagami. W tej chwili nie jest już ona dostępna, ale jej miejsce zajęła pyszna pizza z kurkami i boczkiem. Pizze w Zaleśniku dostępne są w dwóch rozmiarach – 32 cm i 40 cm.
Uzupełnieniem menu jest kilka przystawek wśród których prym wiedzie krem z pomidorów pelatti. W weekendy mama właściciela Zaleśnika przygotowuje zawsze jakieś danie specjalne z kuchni włoskiej lub polskiej. Wkrótce w ofercie Zaleśnika pojawią się również naleśniki.
Pizzę można zjeść w środku lokalu, w letnim ogródku lub zamówić na wynos (z odbiorem własnym lub w dostawie). Restauracja współpracuje także z portalem pyszne.pl. Zaleśnik jest otwarty sześć dni w tygodniu, oprócz poniedziałków – od wtorku do czwartku w godz. od 12 do 20, zaś w weekendy od 12 do 21. Na miejscu można oczywiście płacić kartą.
PROMOCJA