Nowy piekarnik to nowe możliwości, jednak zanim przetestujesz jego funkcje i upieczesz swoje pierwsze ciasto lub przygotujesz smaczną zapiekankę, powinieneś wykonać kilka czynności. Dzięki nim korzystanie z urządzenia w przyszłości będzie bezpieczne i komfortowe, a po pierwszym zastosowaniu sprzętu nie dojdzie do niepożądanych sytuacji. Jak powinno wyglądać pierwsze użycie piekarnika?
Pierwszy raz z piekarnikiem – kilka najważniejszych wskazówek
Przed pierwszym uruchomieniem nowego sprzętu powinieneś usunąć z niego wszystkie folie ochronne (również te znajdujące się wewnątrz komory). Sprawdź także, czy jest on odpowiednio ustawiony – otwory wentylacyjne muszą być odsłonięte, a kabel zasilający nie powinien dotykać tylnej ściany piekarnika, ponieważ mogłoby to doprowadzić do jego przegrzewania.
Dopiero teraz możesz przejść do dalszych działań. Ustaw aktualną godzinę na zegarze i sprawdź, czy wszystkie przyciski działają. Następną czynnością powinno być usunięcie smarów technicznych i innych zanieczyszczeń, które niekiedy zalegają w piekarniku. Jest to bardzo istotne, ponieważ mogłyby one nie tylko zepsuć smak Twoich potraw, ale również wpłynąć negatywnie na zdrowie domowników. Nie używaj do tego szmatki, bo nie da Ci to gwarancji rozwiązania problemu – o wiele lepiej zastosować tzw. metodą wypalania. Dzięki niej pozbędziesz się każdego zanieczyszczenia i będziesz mógł rozpocząć korzystanie z urządzenia.
Jak przeprowadzić proces wypalania?
Najpierw upewnij się, że w komorze piekarnika nie znajdują się jakiekolwiek elementy – folie, kawałki styropianu czy blachy. Następnie zamknij drzwi i ustaw maksymalną moc urządzenia, by mogło ono osiągnąć odpowiednio wysoką temperaturę. Odczekaj 20–30 minut, stosując się do wytycznych, jakie znajdziesz w instrukcji. Czas ten może być bowiem inny dla różnych urządzeń.
Jeżeli Twój piekarnik elektryczny lub parowy posiada funkcję szybkiego nagrzewania, skorzystaj z niej – proces wypalania przebiegnie szybciej. Taką funkcję posiadają np. sprzęty marki Electrolux z serii 800, które dodatkowo wyposażone zostały w wyświetlacze LCD z asystentem gotowania, które pomogą Ci w prawidłowym użytkowaniu sprzętu. Pamiętaj – procesowi wypalania mogą towarzyszyć nieprzyjemne zapachy i nie ma w tym niczego dziwnego lub niebezpiecznego. Aby je zneutralizować, otwórz okno i włącz okap.
Bezpieczeństwo to podstawa!
Po przeprowadzeniu procesu wypalania możesz już korzystać ze swojego piekarnika. Jeżeli jednak podczas pierwszego pieczenia wciąż czujesz nieprzyjemny zapach albo zauważyłeś potencjalną usterkę, odłącz urządzenie i zgłoś to do serwisu. Nigdy nie działaj na własną rękę, ponieważ nie tylko narazisz siebie lub swoich bliskich na niebezpieczeństwo, ale również zwiększysz ryzyko uszkodzenia sprzętu.
Pamiętaj również, by przed używaniem piekarnika zapoznać się z jego instrukcją obsługi – dzięki niej dokładnie poznasz wszystkie funkcji i będziesz mógł korzystać z nowego urządzenia bezpiecznie.