Prawidłowa suplementacja cynku – dlaczego warto sięgać po dodatkowe źródła tego mikroelementu?

0
art. sponsorowany

Czy wiesz, że cynk może być kofaktorem ponad 300 enzymów? To niezwykle cenny i pożyteczny pierwiastek, którego tak często brakuje w naszej codziennej diecie. Poznaj typowe objawy niedoboru cynku i dowiedz się, dlaczego każdy z nas powinien zadbać o odpowiednią podaż tej cennej substancji.

Cynk – nieocenione wsparcie dla naszego zdrowia

Chociaż cynk jest mikroelementem, co oznacza, że nasz organizm potrzebuje niewielkich dawek tego pierwiastka, to jego niedobór może okazać się nieprzyjemny, a nawet niebezpieczny w skutkach. Niestety, niewielu z nas zwraca uwagę na cynk w kontekście codziennej suplementacji. To poważny błąd, ponieważ ten związek może pełnić rolę regulatora, poprzez wywieranie wpływu na syntezę białek, krwinek czerwonych i hormonów, a także uczestniczenie w metabolizmie witamin, tłuszczów, białek, węglowodanów i kwasów nukleinowych. Cynk może odgrywać ważną rolę w prawidłowej pracy układu odpornościowego oraz wspierać zdrowy wygląd poprzez wzmacnianie skóry, włosów i paznokci.

Najlepsze źródła cynku – czy to wystarczy, by zaspokoić zapotrzebowanie organizmu?

W naszej codziennej diecie znajdziemy sporo artykułów spożywczych bogatych w cynk. Dobrym źródłem tego mikroelementu są zarówno, warzywa, jak i mięso. Zdrowy i zróżnicowany jadłospis powinien obfitować w:

  • fasolę,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • orzechy, pistacje i pestki dyni,
  • kaszę gryczaną,
  • mięso i podroby,
  • owoce morza,
  • jaja,
  • sery podpuszczkowe,
  • kakao.

Niestety, cynk przyjmowany do organizmu wraz z jedzeniem może wykazywać dość niską przyswajalność na poziomie 20-40%. Właśnie dlatego warto zdecydować się na dodatkową suplementację tego pierwiastka. Najlepiej sięgać po preparaty dobrej jakości, które wytwarza się na bazie surowców pochodzący ze sprawdzonych, certyfikowanych źródeł: https://mybionic.pl/aliness-cynk-organiczny-trio-15-mg-100-tabletek.

Jak rozpoznać niedobór cynku?

Nasze indywidualne zapotrzebowanie na cynk może być warunkowane przez kilka czynników, takich jak wiek, dieta, czy fizjologia. Instytut Żywienia i Żywności wskazuje, że najwięcej cynku potrzebują kobiety karmiące piersią oraz chłopcy w okresie dojrzewania. Każdy z nas powinien zadbać o prawidłową podaż tego pierwiastka, ponieważ jego niedobór może prowadzić do licznych zaburzeń rozwojowych, a u dorosłych zwiększać ryzyko choroby wieńcowej oraz cukrzycy typu 2. Niektóre z objawów mogących świadczyć o niedoborze cynku, to:

  • zmiany skórne, takie jak trądzik, czy łuszczyca,
  • pogorszenie stanu paznokci i włosów,
  • suchość w ustach, gorszy węch i smak,
  • anemia,
  • kurza ślepota,
  • spadek odporności,
  • uczucie niepokoju oraz drażliwość.

Proste sposoby na zwiększenie przyswajalności cynku

Niedobór cynku może wynikać z nieprawidłowej diety lub nieodpowiedniego trybu życia, a także stanowić konsekwencję niektórych chorób. Jeśli zależy nam na poprawie przyswajalności tego pierwiastka, powinniśmy łączyć go z innymi związkami, które mogą zwiększać wchłanianie cennej substancji. Pomocna okaże się na przykład witamina A. Jednocześnie istnieje kilka związków, które ograniczają absorpcję cynku – są to na przykład wapń, żelazo, fityniany, błonnik, kwas chlorogenowy obecny w kawie, czy alkohol.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź komentarz !
Podaj swoje Imię