Przedszkole od Św. Mikołaja

Otwarcie placówki przy ul. Bema wzbudziło spory entuzjazm, ponieważ rodziła się ona z dużym trudem


Witajcie w naszej bajce –  zaśpiewały maluchy na powitanie gości. W nowym przedszkolu jest ich 150 w sześciu oddziałach. W dwa tygodnie przeprowadziły się ze starego budynku przy ul. Dominikańskiej. Tamta placówka, wybudowana w 1978 roku, miała istnieć 20 lat. Dzieci wychowywano w niej dwa razy dłużej.  – Cieszy mnie, że w nowej siedzibie przedszkola jest tak dużo przestrzeni, prawie dwa razy więcej niż w poprzedniej – mówi Jolanta Wolska, dyrektorka Samorządowego Przedszkola Integracyjnego (uczą się w nim także dzieci z orzeczeniem o niepełnosprawności).
O potrzebie budowy nowej placówki mówiło się w Górze Kalwarii od kilkunastu lat. Kiedy samorząd podjął w końcu decyzję o wzniesieniu budynku, nierzetelny okazał się projektant. Gdy w 2011 roku wybrano nowych architektów, w budżecie zabrakło pieniędzy na prace budowlane. Kiedy dołożono funduszy, o kontrakt biło się 18 firm.  – Ta inwestycja miała długą i trudną historię –  przyznał we wtorek burmistrz Dariusz Zieliński. Po refleksji i podziękowaniach dla osób, które najmocniej przyczyniły się do powstania obiektu dodawał:  –  To tylko budynek. Największą wartością są kochane maluchy, które tu widzimy. Jestem przekonany – tu zwrócił się do dzieci – że to będzie wasze ukochane miejsce, jak dom rodzinny.

– Jestem dumna, że żyję w gminie, w której burmistrz dba o potrzeby mieszkańców – dziękowała gospodarzowi miasta Jolanta Wolska. To nie był koniec podziękowań, bo pani dyrektor otrzymała kosz kwiatów od wzruszonych przedstawicieli rady rodziców – Katarzyny Grzelak, Anety Mikielskiej i Marcina Sznajdera. Aby tradycji stało się zadość, rozwiązano (a nie przecięto, jak to zwykle bywa) wstęgę.
Następnie wnętrza budynku i zebranych poświęcił bp Rafał Markowski.  –  Gdy wyjeżdżałem z Warszawy, kardynał Nycz zapytał mnie, dokąd jadę. „Zapisać się do przedszkola”  –  odparłem  –  „Jak mi będzie dobrze, to tam zostanę”  –  żartował duszpasterz przed udzieleniem błogosławieństwa.
Dzieci dziękowały za nowy budynek tak, jak umiały, czyli recytacjami, śpiewem i tańcami. Widzowie obejrzeli je w nowej sali rekreacyjnej wyposażonej w scenę, kurtynę, nowoczesny system oświetlenia i nagłośnienia. Przedszkole wyposażone zostało także w kuchnię. Każda z grup ma do dyspozycji  przestronną salę z toaletami i miejscem do spożywania posiłków oraz wyjściem do ogrodu, w którym są zabawki. W sumie budowa i wyposażenie obiektu kosztowało 6,8 mln zł.
Poprzednia siedziba przedszkola nie zostanie rozebrana. Na początku roku przeniesie się do niej kilka najmłodszych klas z pobliskiej szkoły „Dwójki”.  –  Dzięki temu prawie zlikwidujemy dwuzmianowość – zapowiada Robert Kornberg, dyrektor szkoły podstawowej przy ul. Kalwaryjskiej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź komentarz !
Podaj swoje Imię