PIASECZNO Zaczął się sezon na karpia, który jest jednym z symboli świąt Bożego Narodzenia. Przy stawach w Żabieńcu, na tzw. płuczce, prowadzona jest już jego sprzedaż. W drugim punkcie przy ul. Głównej 48 karpie sprzedawane będą od 20 grudnia
Rybacki Zakład Doświadczalny w Żabieńcu od lat hoduje niezwykle smaczne karpie, które trafiają potem na wigilijne stoły. Cykl produkcyjny trwa 2-3 lata, a do sprzedaży trafiają ryby ważące do 2,5 kg. Zanim jednak to się stanie trzeba dokonać wielu skomplikowanych zabiegów. Wszystko zaczyna się od wpuszczenia do stawów 3-dniowego wylęgu. Do wody trafia około 1 mln maleńkich rybek, z których przeżywa około 20 procent. We wrześniu kilkumiesięczny narybek jest odławiany. Małe karpie ważą wtedy około 50 g, choć zdarzają się także osobniki 150-gramowe. Narybek sortuje się w zależności od wielkości. Potem trafia on do zimochowów, głębokich stawów, w których spędza zimę. Stawy produkcyjne są w tym czasie osuszane, wapnowane i uprawiane. Wiosną odławia się zimochowy i wpuszcza narybek albo już do stawów, w których produkowany jest karp hodowlany (większe sztuki) albo do stawów, w których tzw. kroczek (małe karpie) musi jeszcze dorosnąć. Karpie z Żabieńca są karmione naturalnie, jedzą głównie to, co znajdą w zbiorniku. Oprócz tego otrzymują pszenicę. W październiku stawy są odławiane, karpie handlowe o wadze 1,2-2,5 kg trafiają do stawów magazynowych, a kroczek – do zimochowu.
Przed sprzedażą wszystkie ryby z Żabieńca wędrują na tzw. płuczkę, gdzie pozbywają się nieprzyjemnego, błotnego zapachu. W przeważającej wielkości są to karpie, ale w tym roku w sprzedaży mają być także pstrągi i jesiotry. Skończył się czas sprzedawania żywych ryb. Wszystkie karpie będą w tym roku na miejscu ubijane, a na życzenie klientów także patroszone. Cenę za kilogram wyjętej z wody ryby ustalono na 18 zł. Na płuczce przy stawach ryby sprzedawane będą do samych świąt od godz. 7.30 do 14.30 (w razie gdyby na miejscu nie było pracownika, klienci mogą dzwonić pod numer 512 138 942). 20 grudnia ruszy też punkt sprzedaży ryb przy ul. Głównej 48 w Żabieńcu. Z kolei mieszkańcy Warszawy będą mogli kupić karpie oraz sumy afrykańskie pochodzące z tego samego Zakładu na Siekierkach przy ul. Augustówka 1.
TW