GÓRA KALWARIA/POWIAT Włodarze powiatu piaseczyńskiego zamierzają namawiać miejscowe lokale gastronomiczne do serwowania tradycyjnych potraw z nadwiślańskiego Urzecza
W poniedziałek przygotowywania dań z mikroregionu etnograficznego obejmującego dużą część gmin Góra Kalwaria i Konstancin-Jeziorna uczyli się adepci kucharstwa, czyli uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych im. ppor. Emilii Gierczak w Górze Kalwarii. Warsztaty, na prośbę władz powiatu, poprowadziły ubrane w ludowe stroje panie z zespołu Łurzycanki, znawczynie tajników kuchni z Urzecza. Pracę przy garnkach poprzedził krótki, acz ciekawy wykład Łukasza Maurycego Stanaszka, który wskrzesił mikroregion. Uczniowie poznali m.in. historię trzech potraw, które były głównym tematem poniedziałkowych zajęć: siuforka, sytochy oraz barszczu chrzanowo-buraczanego. Warto zaznaczyć, że dwie ostatnie potrawy zostały jakiś czas temu wpisane na Listę Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza.
– Mamy bogatą tradycję kulinarną, dlatego grzechem byłoby jej nie wykorzystać w promocji – powiedział uczestniczący, razem z uczniami, w zajęciach wicestarosta Arkadiusz Strzyżewski. – Chcemy promować nasze potrawy wśród mieszkańców, restauratorów oraz młodzieży, dlatego gościmy tutaj także blogerkę kulinarną. Mam nadzieję, że dzięki tego typu akcjom wkrótce w menu okolicznych restauracji pojawią się takie pozycje jak siuforek lub sytocha. Zachęcam wszystkich gorąco do czerpania z bogatej tradycji Urzecza – zaapelował wicestarosta Strzyżewski.
Podczas letnich imprezy nad Wisłą, m.in. w Gassach i Czersku, potrawy z Urzecza cieszą się dużą popularnością.