PIASECZNO Kilka dni temu w Rytrze odbył się finał VIII edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants. W prestiżowym gronie najlepszych w kraju restauracji po raz drugi znalazła się piaseczyńska Szara Eminencja, która otrzymała dwa widelce
Finał kolejnej edycji Poland 100 Best Restaurants odbył się kilkanaście dni temu w willi Poprad. Był on podsumowaniem tego, co wydarzyło się w polskiej gastronomii w ciągu ostatniego roku. W wydarzeniu wzięło udział ponad 200 właścicieli i szefów kuchni. W tym roku specjalnie przeszkoleni, anonimowi inspektorzy odwiedzili i ocenili 1141 restauracji. Punkty przyznawane były m.in. za jakość i świeżość produktów, harmonijność menu, walory smakowe serwowanych dań, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji. Na końcową ocenę, oprócz doznań inspektorów, składały się także opinie konsumentów. Dzięki temu była ona bardziej obiektywna i wiarygodna. Restauracje, w zależności od liczby otrzymanych widelców, były kwalifikowane do jednej z czterech grup Award of Excellence. Szara Eminencja po raz trzeci raz z rzędu trafiła do najlepszej „setki” prestiżowego plebiscytu, a po raz drugi otrzymała dwa widelce.
– To dla nas ważne wyróżnienie, tym bardziej, że żadna restauracja z okolicy nie dostąpiła tego zaszczytu – mówi Tomasz Olczak, właściciel restauracji. – Chcemy być restauracją swobodnej elegancji, do której można w każdej chwili wpaść z przyjaciółmi i dobrze zjeść. Zależy nam, aby ludzie spędzali u nas każdą wolną chwilę i póki co tak właśnie jest.
Szara Eminencja działa w Piasecznie od 2012 roku, szefem kuchni jest Zbigniew Brandt. W ubiegłym roku restauracja trafiła do Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska otrzymując jedną czapkę. W tym roku właściciel restauracji bardzo liczy na powtórzenie tego sukcesu. Gala Gault&Millau ma odbyć się w listopadzie.
TW