PIASECZNO Na piaseczyńskim targu polskie pomidory kosztują cały czas około 20 zł za kilogram, a polskie truskawki potrafią być nawet dwa razy droższe. – Jest drogo, ale jeść coś trzeba – mówi jedna z klientek bazarku
Dwa tygodnie temu cena polskich pomidorów dochodziła do 30 zł za kilogram i była co najmniej o 10 zł wyższa niż przed rokiem. Powodem jest inflacja, ale też wysokie ceny paliw, w tym miału. Wiele gospodarstw ogrodniczych przesunęło zresztą produkcję na później, by oszczędzić na ogrzewaniu. Teraz ceny pomidorów malinowych rodzimej produkcji powoli spadają. Dziś na targu kosztowały one w granicach 17-20 zł. O połowę tańsze były szklarniowe ogórki. Ceny popularnych o tej porze nowalijek też są wyższe niż rok wcześniej – za pęczek rzodkiewek trzeba zapłacić średnio 3-4 zł. W podobnej cenie (2,5-3 zł) jest szczypiorek. Sałata kosztuje około 4 zł za masłową, do nawet 7 zł za rzymską, zaś młoda polska kapusta – 9-10 zł. Plastikowy pojemniczek krajowych truskawek można było dziś kupić za 8 zł.
– Polecam jednak greckie (13 zł za pół kilograma), bo są słodsze od naszych – poradziła nam sprzedawczyni.
Z każdym kolejnym tygodniem na targu powinno być coraz taniej. Największe zbiory pomidorów szklarniowych występują w czerwcu i lipcu. Potem zaczynają się pomidory gruntowe. Gruntowe truskawki są dostępne w sprzedaży od początku czerwca. Po nich zaczną się inne sezonowe owoce.
TW