Kraftburger ma odpowiedź na DRWALA! Musicie tego spróbować, naprawdę warto!

0
art. promocyjny

PIASECZNO Na początku listopada przy ul. Przesmyckiego 25G został otwarty bar z burgerami slow foodowej sieci Kraftburger. Ich pierwszy lokal powstał wiosną tego roku przy ul. Poniatowskiego w Piasecznie i od razu zdobył szerokie grono fanów. Nie ma w tym nic dziwnego, bo od początku serwowali tam pyszne kanapki, bazujące na wysokiej jakości składnikach

 

Bar z burgerami przy Poniatowskiego cały czas prężnie działa, karmiąc mieszkańców Piaseczna. Jednak nie ma tam miejsca, w którym można by usiąść i – szczególnie w złą pogodę – zjeść pysznego burgera. Dlatego właściciele postanowili otworzyć przy Przesmyckiego 25G niewielki, zadaszony lokal, w którym znajdują się cztery stoliki na około 15 osób.

Blisko mają tu zwłaszcza mieszkańcy Chyliczek, Józefosławia, Julianowa, ale także Konstancina-Jeziorny. W tym przytulnym miejscu, w miłej atmosferze można rozkoszować się wspaniałym, przygotowywanym z sercem z znajomością sztuki jedzeniem. Bo wbrew pozorom zrobienie dobrego burgera wcale nie jest sprawą prostą.

Właścicielom Kraftburgera udaje się to jednak od samego początku. Ich tajemnice to najwyższej jakości składniki, idealne wysmażanie mięsa i dbałość o każdy detal, który firmują tak naprawdę swoją ciężką pracą. Te kanapki nie wyglądają może jakoś szczególnie widowiskowo. Bułki prezentują się raczej normalnie. Niemniej jednak wszystkie składniki buksów bronią się przede wszystkim niesamowitym smakiem. Bułka jest lekko maślana, delikatnie słodka, jednak ma zwartą konsystencję, aby nie chłonęła sosów. – Eksperymentowaliśmy już z różnymi bułkami, niektóre nawet wyglądały lepiej – mówi Dawid Ostasz, właściciel Kraftburgera. – Żadna jednak tak nie smakowała i nie miała odpowiedniej gęstości. A przecież nie o to chodzi, aby kanapka rozpadała się w rękach…

Rozpływające się w ustach, aromatyczne mięso

Właściciele burgerowni wiele prób robili też z mięsem. W końcu trafili na to idealne, które fantastycznie smakuje, ma odpowiednią fakturę i da się odpowiednio zgrilować.

– W każdej kanapce jest 200 g wołowiny – podkreśla Dawid Ostasz. – W moim odczuciu najlepiej smakuje w wersji medium, gdy jest lekko różowa w środku. Na taki stopień wysmażenia mięsa namawiamy naszych klientów… Nie polecamy natomiast wersji well czy well done. Tak zrobione kotlety tracą swoje walory smakowe i niczym nie różnią się od tych serwowanych w popularnych fast foodach.

Uzupełnieniem bułki i mięsa są świeże warzywa, pikle, ale przede wszystkim przygotowywane na miejscu sosy i konfitury, które wyróżniają Kraftburgera na tle konkurencji. Zachwycały one w barze przy Poniatowskiego, zachwycają również przy Przesmyckiego, bo tak naprawdę wszystkie są zjawiskowe. Aioli – lekko kremowy, puszysty, o niezbyt gęstej konsystencji, bazujący na dobrej jakości oliwie, soli i czosnku. Ten sos to majstersztyk, warto udać się do Kraftburgera tylko po to, aby go spróbować. BBQ to klasyka amerykańskiej kuchni, w „piaseczyńskiej” wersji dominują w nim wędzone śliwki. Jest gęsty i esencjonalny. Co ciekawe… za każdym razem inaczej smakuje, co wynika z gatunku użytych śliwek, pomidorów i papryki. Z kolei chipolte mayo przyjemnie zaostrza smak frytek belgijskich. Nie jest robiony na bazie majonezu, tylko powstaje od zera z żółtek jaj, oleju, przypraw i kilku innych tajemniczych składników będących sekretem właścicieli Kraftburgera.

 

Mocna odpowiedź na Drwala

Wszystkie serwowane w Kraftburgerze kanapki są pyszne. Wszystkie cieszą się dużą popularnością. Wszystkie mają swoich fanów. Od listopada w barze można dostać odpowiednika Drwala, sprzedawanego przez dużą fast foodową amerykańską sieć.

Nazywa się to Burger Szefa i… jest znacznie lepszy od oryginału. W jego skład wchodzi 200 g wołowiny, bekon, 180 g smażonego ementalera, rukola, posiekana papryczka chipolte i sosy – aioli, chipolte oraz konfitura żurawinowa. Ta konfitura to jest poezja. Oprócz karmelizowanej żurawiny jest w niej jeszcze rozmaryn oraz kwaśne jabłko. Nadanie temu odpowiednich proporcji pozwoliło stworzyć arcydzieło, które świetnie przełamuje smak mięsa. Drwal w piaseczyńskim, jakże wybitnym wydaniu ma być dostępny w obydwu barach sieci do końca roku.

Bar otwarty 7 dni w tygodniu


Kraftburger przy Przesmyckiego 25G jest otwarty codziennie w godz. 11-20. Burgery są dostępne w opcji z dowozem lub odbiorem własnym, a zamówienia można składać pod nr tel. 880 560 255 i 600 039 659. Można płacić gotówką bądź kartą. Oczywiście oprócz burgerów (mięsnych i wegetariańskich z różnymi serami) na miejscu można dostać chrupiące frytki belgijskie smażone na wołowym łoju, napoje Fritz, tłoczone soki, wodę. Od wiosny w ofercie ma pojawić się także alkohol.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź komentarz !
Podaj swoje Imię