Wina z odmiany muscat produkowane są w wielu krajach i występują w wielu rodzajach – od mocnych, słodkich propozycji, aż po delikatne, lekkie frizzante. Warto dowiedzieć się nieco więcej o tym niezwykle uniwersalnym szczepie!
Muscat – nie jedyny, lecz jeden z wielu
Historia muscata sięga tysięcy lat wstecz – do czasów starożytnych Egipcjan, Greków i Rzymian. Nie będzie cienia przesady w stwierdzeniu, że jest to jeden z najstarszych szczepów winorośli, które zaczęły być aktywnie wykorzystywane przez człowieka. Muskat nie jest jednak odmianą jednorodną – w rzeczywistości nazywa się tak ponad 200 różnych rodzajów vitis vinifera, które mimo wielu odmiennych cech, charakteryzują się specyficznymi dla tej grupy roślin aromatami i profilem smakowym.
Ogromna różnorodność nie kończy się jednak na samych owocach. Wina stworzone na bazie odmiany muscat niejednokrotnie zaskakują – nieczęsto spotyka się sytuacje, gdy jeden szczep świetnie sprawdza się w trunkach słodkich, wytrawnych aż po różnorodne opcje z bąbelkami!
Czy da się jednoznacznie opisać szczep muscat?
Skoro do rodziny szczepów muscat zalicza się ponad 200 odmian winorośli, czy możliwe jest jednoznaczne opisanie właściwości tej rośliny? Okazuje się, że tak – a, jak na ironię, wina z niej pozyskiwane opisuje się jako jedyne, które posiadają aromat… winogron! Nie jest to jednak główna składowa, która decyduje o rozpoznawalności muscata w enologicznym świecie.
Wizytówką odmian z grupy muscat są zdecydowanie aromaty kwiatowe i tropikalne. Odpowiadają za nie cząsteczki chemiczne z grupy terpenów. Spotyka się je w wielu roślinach – począwszy od róż i pelargonii, przez jaśmin, liczi, kończąc na cytrynach i pomarańczach. To właśnie one odpowiadają także za piękne zapachy drzew iglastych, które czujemy w lesie czy w ogrodzie. Warto wspomnieć, że związki terpenowe występują w winach z innych aromatycznych szczepów (takich jak riesling czy gewürtztraminer) jednak trunki z muscata mają jeszcze jedną cechę charakterystyczną, a mianowicie aromaty piżma, wyczuwalne szczególnie w młodych winach.
Wina z odmiany muscat
Niezwykła popularność grupy szczepów muscat na całym świecie spowodowała, że praktycznie w każdym kraju produkującym wino znajdziemy trunki, w których obecna jest ta odmiana. Różnorodność jest ogromna: muscat doskonale sprawdza się w wielu różnych rodzajach win. Najlepszym dowodem na to jest fakt wykorzystywania odmiany muscat blanc à petits grains zarówno do produkcji niezwykle słodkiego i cenionego, węgierskiego tokaju, jak i lekkiego, odświeżającego, musującego wina Asti, pochodzącego z włoskiego Piemontu.
Na słodkich winach jednak się nie kończy – alzackie trunki o niskiej zawartości cukru resztkowego często produkowane są z odmiany muscat ottonel. Jest to także jeden ze szczepów używanych do produkcji tamtejszych Grand Cru – win najwyższej jakości. Te półwytrawne i wytrawne propozycje świetnie sprawdzą się w towarzystwie wykwintnych dań rybnych i drobiowych.
Winogrona z grupy muscat służą nie tylko do produkcji świetnych, aromatycznych win – nierzadko dekorują one nasze stoły pysznymi owocami. W tej „owocowej niszy” prym wiedzie muscat aleksandryjski – roślina, której właściwościami zachwycali się już starożytni, racząc się słodkimi rodzynkami. Odmiana ta oczywiście nadaje się także do produkcji alkoholu, jednak specyficzne predyspozycje sprawiają, że najlepiej rośnie w gorącym, suchym klimacie – w Australii czy Republice Południowej Afryki.