Ostatni moment na zgłoszenia do Lauru Marszałka Województwa Mazowieckiego

0

Wyjątkowy smak szynki, boczku i chleba, wino domowej roboty czy sery wytwarzane według starej tradycyjnej metody – właśnie takie potrawy i produkty mają szansę na wyróżnienie przez samorząd Mazowsza. To już ostatni moment na zgłoszenia do konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Nabór trwa tylko do 31 marca br.

Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego co roku przyciąga tłumy wielbicieli dobrego jedzenia – zaznacza marszałek Adam Struzik. – Nasz konkurs to promocja regionalnej kuchni, mazowieckich tradycji wytwórczych i bogactwa produktów, które zachwycają najbardziej wybrednych smakoszy. Chcemy pokazać mieszkańcom naszego regionu, że mają dostęp do wysokiej jakości regionalnej żywności, a tym samym chcemy wyróżnić i nagrodzić lokalnych producentów – dodaje.

Do ostatniej edycji konkursu o Laur Marszałka zgłoszono 68 smakołyków. Ostatecznie tytuł Laur przyznano 16 produktom, a 12 kolejnych wyróżniono. Ponadto 3 propozycje zdobyły wyróżnienia kapituły. Jak podkreśla Violetta Gzik-Janiak właścicielka piekarni Gzik w Sochaczewie to już czwarty zdobyty tytuł. – Wcześniej z sukcesem prezentowaliśmy chleb wieloziarnisty, sernik i pączki, a w tym roku postawiliśmy na szarlotkę bio. I okazuje się, że był to strzał w dziesiątkę. Piekarnia Gzik działa od 75 lat, więc tradycja wpisana jest w naszą działalność. W pracy bazujemy na starych, tradycyjnych recepturach, w większości autorstwa mojej babci. Poza tym do produkcji wykorzystujemy produkty ekologiczne i certyfikowane, które pochodzą od lokalnych rolników – dodaje.

Producenci żywności z całego Mazowsza będą oceniani w dwóch grupach: przedsiębiorcy oraz producenci indywidualni. Uczestnicy będą rywalizować w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne, produkty mleczarskie, miody oraz napoje (alkoholowe i bezalkoholowe).

Konkurs ma na celu promocję mazowieckiej żywności i kultywowanie tradycji dziedzictwa kulinarnego regionu. Zgłoszony produkt powinien więc charakteryzować się wysoką jakością produkcji, innowacyjnością, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa. Każdy uczestnik konkursu może zgłosić tylko jeden produkt w danym roku.

Zgłoszenia do konkursu należy składać do 31 marca br. Wypełniony formularz należy przesłać na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa bądź pocztą elektroniczną na adres: [email protected] Wszystkie dokumenty konkursowe dostępne są na stronie www.mazovia.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź komentarz !
Podaj swoje Imię