LESZNOWOLA/PIASECZNO Wczoraj przy sklepie Selgros Cash&Carry odbyło się uroczyste otwarcie Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Jest to wyjątkowe miejsce, w którym klienci sklepu mogą poznawać nowe techiki kulinarne i europejskie trendy w gastronomii
– Instytut będzie przede wszystkim służył klientom Transgourmet i Selgros Cash&Carry – zapowiada Krystian Zalejski, menager instytutu. – Ponadto będzie to miejsce spotkań czołówki polskich kucharzy. W Instytucie Kadra Narodowa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni Cukierni będzie trenowała do Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu. Tutaj będą przygotowywać się również polscy reprezentanci organizowanego przez Transgourmet Francja konkursu Les Chefs en Or, który jest jednym z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Europie.
W nowo otwartym Instytucie Kulinarnym znajduje się 10 dwuosobowych stanowisk do gotowania, wyposażonych w sprzęt kuchenny najnowszej generacji, który odwzorowuje kuchnie najlepszych europejskich restauracji uhonorowanych gwiazdkami Michelin. Dodatkowo w Instytucie znajdują się: supernowoczesne 15-osobowe stanowiska do szkoleń baristycznych i barmańskich oraz wygodne miejsca dla publiczności. Zapleczem Instytutu jest hala Selgros z jednym z najszerszych asortymentów w Polsce. To doskonałe miejsce spotkań dla kucharzy z całej Europy.
Instytut dla swoich klientów przygotowuje ofertę szkoleń i warsztatów kulinarnych, baristycznych, barmańskich i sommelierskich.
– Nawiązujemy współpracę z najlepszymi szefami kuchni w Europie – mówi Krystian Zalejski. – W ramach działalności Instytutu Kulinarnego będą oni prowadzić warsztaty kulinarne dla topowych szefów kuchni w Polsce. Chcemy stworzyć takie miejsce, które nie tylko udostępnia wiedzę, ale także kreuje światowe trendy.
Po przywitaniu gości i okolicznościowych przemówieniach przedstawiono polskich uczestników finału konkursu Les Chef en Or 2018 w Paryżu. Odbył się też pokaz kulinarny i degustacja potrawy przygotowanej przez gościa specjalnego z Transgourment Francja: Marca Galaisa. Przedstawiono również Narodową Kadrę OSSiKiC na Kulinarny Puchar Świata w Luksemburgu. Po degustacji przepysznych potraw przyszła pora na czekoladowe przysmaki i orzeźwiające drinki.
AB