PIASECZNO Kurczak Akurat znajdujący się przy skrzyżowaniu ulic Puławskiej i Szkolnej w centrum miasta mocno zaznaczył swoją obecność na kulinarnej mapie Piaseczna. Mimo że bar działa dopiero od półtora miesiąca, ma już stałych klientów, a jego oferta cały czas się poszerza
Kurczak Akurat to niewielka rodzinna firma, która zaczynała swoją działalność na początku lat 90. na warszawskim Mokotowie. Wiosną ubiegłego roku pierwszą filię legendarnego Kurczaka z Dolnej otwarto przy ul. Bielawskiej 1 w centrum Konstancina, a miesiąc temu sieć powiększyła się o kolejny punkt znajdujący się przy ulicy Puławskiej 30a w Piasecznie.
Menadżerem piaseczyńskiego lokalu jest Łukasz Bartosiewicz, syn założycieli firmy.
– Największe atuty naszego kurczaka to chrupiąca skórka i soczyste, delikatne mięso – opowiada. – Codziennie rano mamy nową dostawę świeżych kurczaków, które ważą około kilograma. Od razu trafiają one do marynaty bazującej na naturalnych przyprawach, która jest najpilniej strzeżonym sekretem naszej firmy. To autorska, rodzinna receptura, którą nieprzerwanie ulepszamy już od 25 lat! Kurczak leży w marynacie kilka godzin, a następnie trafia na ruszt. Piecze się około 120 minut – opowiada z uśmiechem pan Łukasz.
Nowa oferta
W ofercie piaseczyńskiego baru są nie tylko pieczone kurczaki (24 zł za sztukę), ale także skrzydełka, udka, nuggetsy, frytki, różnego rodzaju sałatki. Jest też kanapka wege z kurczakiem z… białej fasoli oraz kanapka z szarpanym kurczakiem.
– Staramy się wzbogacać naszą ofertę i co jakiś czas proponować coś nowego – mówi Łukasz Bartosiewicz.
Mimo pandemii i związanych z nią obostrzeń bar cały czas działa, ma już liczne grono stałych klientów i zdobywa nowych. W lokalu obowiązuje ścisły reżim sanitarny – klienci noszą maseczki, a pracownicy dodatkowo rękawiczki. Przy wejściu stoją płyny odkażające. Dotychczas większość kurczaków AKURAT sprzedawał na wynos. Teraz jedzenie można zamawiać także z dostawą do domu! Lokal jest otwarty codziennie w godz. 10-20. Można płacić kartą.