Oprócz wina białych i czerwonych, na sklepowych półkach spotkać można też różowe trunki. Nierzadko są omijane przez klientów, którzy uważają je za gorsze gatunkowo. Czy jest tak w rzeczywistości? Czy ten rodzaj wina jest mieszanką, a może stanowi całkowicie oddzielny rodzaj?Jak produkowane są różowe wina? Aby odpowiedzieć na pytanie, czy wina różowe są warte uwagi, warto przyjrzeć się procesowi produkcji, bo w końcu to właśnie winifikacja w dużej mierze odpowiada za właściwości gotowego trunku.Jak się okazuje, różowe wina... można produkować na wiele sposobów. Standardowo wytwarza się je w sposób łączący niejako metody produkcji win czerwonych i białych. Te pierwsze produkuje się w oparciu o fermentację moszczu, czyli zmiażdżonych, całych (z pestkami i skórkami) winogron. Wina białe produkuje się natomiast z soku - winogrona wyciska się najczęściej od razu po zbiorach, minimalizując kontakt ze skórkami, a fermentacji alkoholowej poddaje się sam płyn.Standardowa procedura produkcji różowych win jest "gdzieś pośrodku". Po zebraniu czerwonych owoców miażdży się je, pozwalając sokowi na kontakt z zawierającymi cenne składniki (m.in. związki fenolowe) i barwniki skórkami, lecz jedynie przez czas dwóch - dwudziestu kilku godzin, a nie tak jak w przypadku win czerwonych - przez cały okres fermentacji. Uzyskany sok o lekko różowej barwie poddaje się następnie procesowi fermentacji - co przypomina produkcję wina białego.
"
Wykrwawione" różowe wina, czyli alternatywna metoda produkcji Opisany powyżej proces nie jest jedynym wykorzystywanym przy wytwarzaniu win różowych. Jednym z najbardziej znanych jest "wykrwawianie" (saignée) moszczu, przeznaczonego do produkcji wina czerwonego. Polega ono na "upuszczeniu" soku z macerowanej już jakiś czas miazgi winogronowej i przeznaczeniu go do produkcji różowego wina.Powyższa metoda stosowana jest głównie przez producentów win czerwonych - dzięki zmniejszeniu objętości soku w moszczu, fermentująca mieszanina ma wyższą koncentrację związków fenolowych i pozostały substancji, co skutkuje otrzymaniem pełnych, dużych, win. Przy okazji, sok, który został oddzielony od moszczu, nie marnuje się - przeznacza się do produkcji różowych win, które niejednokrotnie są bardziej kompleksowe niż te, które produkuje się klasyczną metodą.Powyższy sposób, mimo że bardzo ekonomiczny i sprytny, spotyka się także z krytyką. Niektórzy eksperci twierdzą, że uzyskane w ten sposób wina różowe są podrzędnymi trunkami, gdyż nie stoi za nimi pierwotna intencja uzyskania doskonałego produktu, a jedynie chęć zysku, bądź przynajmniej zminimalizowania strat ekonomicznych.
Różowe wina w szampańskim wydaniu Wina o różowej barwie bardzo rzadko są mieszanką win białych i czerwonych - wyjątkiem są różowe szampany, które w zdecydowanej większości są trunkami białymi, do których w jednym z etapów produkcji dodaje się odrobinę wina czerwonego, głównie z odmiany pinot noir. Musujące, różowe trunki z Szampanii są dosyć rzadkie - stanowią zaledwie kilka procent rocznej produkcji szampana - warto jednak poznać je bliżej.Innym, również nieco mniej znanym rodzajem
różowych win... są wina "szare", w języku francuskim nazywane
vin gris. Z wyglądu przypominają wina białe z lekko "złamanym" kolorem i produkuje się je w zasadzie tak samo, jak wspomniane trunki. Używa się do tego ciemnych winogron, wyciśniętych bezpośrednio po zbiorach. Uzyskany, różowawy sok poddaje się procesowi fermentacji, uzyskując finalny produkt.
0 0
Ciekawy wywód. Pierwszy raz robiłam czerwone z winogron ciemnych i różowych, wyszło pyszne, czerwone :)
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu piasecznonews.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz