Producent wprowadził na rynek napoje z oznaczeniem „bezglutenowe”. Okazało się, że zawierają gluten. Sprawą zajęła się inspekcja sanitarna.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące kilku partii kwasów chlebowych, które zostały oznaczone jako „GLUTEN FREE”. Jak się okazało, produkty te zawierają gluten w ilości przekraczającej dopuszczalne normy.
Informacje te potwierdziły kontrole przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Spożycie tych napojów przez osoby z alergią lub nietolerancją glutenu może wywołać reakcję alergiczną.
Ostrzeżenie dotyczy trzech produktów w butelkach 330 ml, wyprodukowanych przez firmę A. Dadusz, P. Oleszczak EKO-NATURA s.c. z Kopyści (woj. łódzkie):
Producent uruchomił procedurę wycofania tych partii z rynku. GIS poinformował, że całość procesu jest nadzorowana przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
GIS zaleca, aby osoby z alergią lub nietolerancją glutenu nie spożywały wskazanych partii napojów. Konsumenci, którzy zakupili jeden z wymienionych produktów, powinni sprawdzić oznaczenie partii na etykiecie.
Źródło zdjęcia głównego: Obraz autorstwa freepik
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz