Szczęśliwy los nr 13
Scenę dożynkową przystrojono nie tylko wieńcami dożynkowymi, snopkami i workami ze zbożem, ale również koszami dorodnych warzyw i owoców. Trudno było im się oprzeć, dlatego uczestnicy imprezy nie mieli oporów przed częstowaniem się dużymi jabłkami, śliwkami i malinami. I przy okazji podziwiali dwie ogromne, ważące ponad 70 kg dynie wyhodowane przez Piotra Nogala z Brześców.Tuż po oficjalnej części uroczystości, sceną zawładnęły lokalne zespoły folklorystyczne: Cendrowianki, Wólkowianki, Vox Symfionia, Kalwarki, zespół Coniew i Air Band. Po ludowych przyśpiewkach królowała piosenka biesiadna, a następnie disco polo. Po występie gwiazdy wieczoru, zespołu Impuls, imprezę zakończyła dyskoteka.Nie byłoby dożynek bez grilla, kramów, dmuchańców dla dzieci i loterii fantowej. W niedzielę kilkaset losów rozeszło się w ciągu niespełna pięciu godzin. Nagrodę główną, na naszych oczach, wylosowała Anna Stępniewska z Brześców. Szczęśliwy okazał się dla niej los nr 13. Wygrała napędzanego bateriami quada. - Myślę, że pięciu moich małych wnuków się ucieszy - skomentowała z zadowoleniem kobieta.Podczas dożynek podziw budziły dwa wyeksponowane traktory liczące przeszło pół wieku, które na miejsce przywiózł Marek Staniaszek, właściciel skansenu z maszynami rolniczymi w Starych Budach koło Żyrardowa. Wyremontowane z pietyzmem zetor 25k i porsche 218 robiły wrażenie, bo nie tylko błyszczały nowym lakierem, ale również jeździły. - To tylko namiastka mojej kolekcji - zdradzał pan Marek.
Trójniak jak za dawnych lat
Zgodnie ze zwyczajem w niedzielę wyróżniono wytwórców najciekawszych produktów lokalnych. W kategorii żywnościowej największe uznanie jury zdobył miód pitny Trójniak Urzecki oraz miód wielokwiatowy-leśny. Oba specjały zgłosiła Renata Rudolf z Księżycowej Pasieki w Wólce Dworskiej. - Recepturę na miód pitny otrzymaliśmy od Henryka Prajsa, liczącego 100 lat mieszkańca Góry Kalwarii. Reaktywowaliśmy przepis, który podobno stosowali przedwojenni pszczelarze. Trójniak robiony jest wyłącznie z miodu nawłociowego powstającego z nadwiślańskich kwiatów. Przez rok leżakował w dębowych beczkach, od którego nabrał koloru - tłumaczy Paweł Ejneberg, mąż pani Renaty. Drugi nagrodzony produkt powstaje w ulach stojących w leśnych ostępach. Właścicieli pasieki z Wólki Dworskiej za swoje tradycyjne produkty zostali wyróżnieni na dożynkach drugi rok z rzędu.W kategorii rękodzieło i rzemiosło wyróżniono Irminę i Edwarda Boguckich z Góry Kalwarii, którzy wyprodukowali filiżanki ręcznie ozdabiane wzorem haftu z Urzecza, czyli miejscowego, nadwiślańskiego mikroregionu etnograficznego. Tytuł przyznano również Cezaremu Wolskiemu z Góry Kalwarii, który wespół z miejscowymi wodniakami od kilku lat promuje szlak wiślany od zapomnianego portu w Królewskim Lesie do Gassów koło Konstancina-Jeziorny. Pan Cezary ma 25 kajaków i - jak mówi - "zaraża wszystkich spływami kajakowymi". - Nie tylko moim zdaniem, mieszkamy przy najpiękniejszym odcinku Wisły. Tu można zobaczyć coś, co oglądamy w telewizorze w National Geographic. Sam widziałem, jak gniazdujący na jednej z wysp orzeł wyławia z Wisły rybę - przekonuje pasjonat, na co dzień nauczyciel wychowania fizycznego.Imprezie patronowali Kurier Południowy i portal PiasecznoNEWS.pl.Fot. Piotr Chmielewski i Urząd Miasta i Gminy w Górze Kalwarii
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu piasecznonews.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz