Ekspresy przelewowe działają na zasadzie zupełnie innej niż ciśnieniowe. Ich praca możliwa jest dzięki powolnemu przesączaniu gorącej wody przez zmieloną kawę umieszczoną w filtrze. Woda podgrzewa się w ekspresie do ok. 90-92 st. C, po czym przepływa przez kawę, wyciągając z niej aromat. Uzyskanie naparu w dzbanku trwa kilka minut. Masz jednak pewność, że zaparzona kawa będzie dobra, a na dnie filiżanki nie zobaczysz fusów.
W ekspresach przelewowych często jest funkcja podtrzymywania temperatury. Dzięki temu kawa przez dłuższy czas może być ciepła. To znakomite rozwiązanie dla osób, które lubią sączyć kawę np. przez kilka godzin i nie tolerują zimnego naparu. Między innymi w tym miejscu znajdziesz ciekawe modele ekspresów przelewowych: https://www.euro.com.pl/ekspresy-przelewowe.bhtml.
Parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym odbywa się zupełnie inaczej – poprzez wymuszenie przepływu wody pod wysokim ciśnieniem przez sprasowaną porcję kawy. Dzięki temu urządzeniu kawa ma intensywniejszy smak i bogatszą konsystencję. Na jej powierzchni tworzy się charakterystyczna kremowa pianka.
Ekspresy ciśnieniowe dzielą się na kilka rodzajów, m.in. kolbowe (wymagają ręcznego ubijania kawy), automatyczne (same mielą kawę i przygotowują napar) oraz kapsułkowe (z ich pomocą zrobisz kawę z gotowych kapsułek).
Ekspresy przelewowe umożliwiają przygotowanie kawy o delikatnym smaku. Dzięki nim bardziej przypomina ona tradycyjną filtrowaną kawę – jest też mniej oleista i nie ma pianki. Dłuższy proces ekstrakcji sprawia, że napar uzyskany z pomocą ekspresu przelewowego ma subtelne nuty smakowe. Jest też mniej kwasowy niż np. z ekspresu ciśnieniowego.
Z kolei ekspresy ciśnieniowe pozwalają uzyskać aromatyczny, intensywny napar. Może być to świetna wiadomość dla miłośników espresso i podobnych mocnych kaw. Aby wyregulować moc kawy i dopasować ją do swoich upodobań, wystarczy zmienić stopień mielenia ziaren w ekspresie oraz zmodyfikować ilość używanej kawy.
O jakich jeszcze różnicach warto pamiętać?
Ciężko powiedzieć, które urządzenie do przyrządzania kawy jest lepsze. Każdy ma własne preferencje np. co do rodzaju spożywanej kawy. W związku z tym warto pamiętać o tym, że ekspres przelewowy najlepiej nadaje się do parzenia klasycznej czarnej kawy americano. Ekspres ciśnieniowy umożliwia z kolei przygotowywanie m.in. espresso, cappuccino, latte macchiato i innych kaw mlecznych. Wiele modeli ma wbudowany spieniacz mleka, co ułatwi przyrządzanie takich kaw.
Wybór między ekspresem przelewowym a ciśnieniowym zależy głównie od naszych indywidualnych upodobań. Każde urządzenie ma swoje zalety, dlatego warto dobrze przemyśleć zakup. Jeśli w twoim domu mieszka więcej osób o różnych gustach kawowych, posiadanie obu urządzeń może okazać się najrozsądniejszym rozwiązaniem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz