Nazwa wina jest równie nietuzinkowa jak ten szlachetny trunek. Powszechnie uważa się, że wywodzi się ona od francuskiego słowa "merle", które oznacza kosa. Skąd tak nietypowa inspiracja? Prawdopodobnie wzięła się ona od ciemnej barwy owoców, które swoim kolorem przypominają upierzenie wspomnianego ptaka.
Wyróżnia się ono bogatym bukietem smaków i aromatów, który może się różnić w zależności od regionu uprawy, klimatu i technik winifikacji. W trunku tym można wyczuć między innymi nuty śliwek, jeżyn, malin i wiśni, które przeplatać się mogą z korzennymi aromatami wanilii, cynamonu i gałki muszkatołowej. Wyczuć można tu takżę nuty ziolowe (między innymi rozmarynu i tymianku) oraz kawowo-czekoladowe. Warto przy tym wiedzieć, że winogrona merlot dojrzewają nieco wcześniej niż inne czerwone szczepy, jednocześnie są także delikatniejsze i bardziej podatne na choroby i przymrozki.
Żeby móc w pełni delektować się aromatami, jakie oferuje wino merlot, należy wiedzieć, jak je serwować i z jakimi potrawami je parować. Pozwoli nam to w pełni docenić smak tego trunku i zyskać pewność, że ukazuje nam się on w najlepszej możliwej odsłonie.
Wino merlot najbardziej lubi temperaturę oscylującą w okolicach 16-18°C. Warto pilnować tych zakresów i mieć na uwadze, że zarówno zbyt niskie, jak i zbyt wysokie temperatury mogą zaszkodzić jego bukietowi oraz zagłuszyć wyjątkowe nuty smakowe.
W zależności od wieku, zmienia się także podejście wina merlot do dekantacji. Młodszym rocznikom warto pozwolić oddychać od pół godziny do godziny. Z kolei w przypadku starszych win może okazać się, że proces ten lepiej pominąć całkowicie, by nie stracić delikatnych nut smakowych tego rodzaju trunków.
W tym przypadku wybór szkła do serwowania zdaje się być oczywisty. Merlot najlepiej czuje się bowiem w kieliszkach do czerwonego wina o szerszej czaszy, która zwęża się ku górze. Pozwala to na głębsze doświadczanie pełni jego aromatów.
Doskonale smakuje ono nie tylko solo, lecz także sparowane z potrawami. Ten aromatyczny trunek doskonale czuje się między innymi w towarzystwie jagnięciny, wołowiny i wieprzowiny. Nie pogardzi jednak także drobiem w postaci kurczaka, indyka lub kaczki. Z kolei w wersji wegetariańskiej warto sparować to wino z risotto z grzybami oraz serami pleśniowymi (jak brie czy camembert) lub odmianami takimi jak gouda czy gruyère.
Osoby, które lubią nieco eksperymentować z klasycznymi smakami z pewnością docenią drinki, w których wspomniane wino gra pierwsze skrzypce. To intrygująca, aromatyczna baza, która świetnie współgra z owocowymi, orzeźwiającymi dodatkami. Takie połączenia będą idealne na letnie spotkania w gronie znajomych.
Składniki:
1 butelka wina merlot
50 ml likieru pomarańczowego
50 ml brandy
2 pomarańcze
1 jabłko
1 gruszka
2 łyżki cukru
300 ml wody gazowanej
lód
Przygotowanie:
W dużym dzbanku wymieszaj wino merlot, likier pomarańczowy, brandy i cukier.
Owoce obierz, pokrój i dodaj do wcześniej przygotowanej bazy. Całość wymieszaj.
Odstaw mieszankę do lodówki na minimum kilka godzin.
Przed podaniem dodaj wodę gazowaną i lód.
Drink najlepiej prezentuje się w szklankach z lodem przyozdobionych plasterkami pomarańczy.
Składniki:
40 ml whiskey żytniej
35 ml wina merlot
15 ml słodkiego wermutu
2 krople angostury
lód
Przygotowanie:
Napełnij shaker lodem.
Dodaj whiskey, wino, wermut i angosturę.
Całość intensywnie mieszaj przez około 30 sekund, aż składniki dokładnie się połączą i schłodzą.
Przygotowany drink dokładnie przecedź i przelej do schłodzonej szklanki.
Składniki:
120 ml wina merlot
60 ml soku z czarnej porzeczki
120 ml wody gazowanej
plasterek cytryny
lód
Przygotowanie:
Napełnij wysoką szklankę lodem.
Wlej wino merlot i sok z czarnej porzeczki.
Delikatnie zamieszaj.
Uzupełnij wodą gazowaną.
Udekoruj plasterkiem cytryny i świeżymi jagodami.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz