Trunek ten ma dwie, równie intrygujące pełne aromatów twarze. Warto poznać je obie, by w pełni docenić niesamowity charakter tego wina.
W tym winie znajdziemy odmiany Tempranillo, Garnacha, Graciano i Mazuelo. Gdy myślimy o prawdziwie hiszpańskim winie, to właśnie to połączenie pierwszy przychodzi na myśl. Młode czerwone Rioja przypadną do gustu osobom, które uwielbiają świeżość i lekką kwasowość czerwonych owoców. Ci, którzy wolą dojrzałe wina, z pewnością docenią aromaty wanilii, kakao i przypraw połączone z suszonymi owocami, a nawet grzybami.
Lekkie i świeże białe wino uwielbia potrawy o tych właśnie cechach. Podpowiadamy, które z nich będą najlepiej pasować do tego hiszpańskiego skarbu.
Ostrygi, małże, sushi, grillowane i wędzone ryby a także dania na ich bazie. W przypadku tego wina owoce morza możemy odmieniać przez wszystkie przypadki.
Białe wino Rioja doskonale czuje się w towarzystwie delikatnych mięs z kurczaka, indyka lub kaczki. Równie dobrze pasuje do niego także cielęcina i królik.
W tym wypadku warto postawić na delikatne i lekkie sery. Doskonale pasują tutaj miękkie sery kozie, mozzarella, sery owcze, ricotta, camembert i brie.
Warto kierować się zasadą – im lżej i bardziej lekko, tym lepiej! Dlatego do białej odmiany naszego wina warto podać lekkie sałatki, chłodniki, carpaccio lub tortille.
Grzyby i warzywa to połączenie, które z pewnością nie zawiedzie. Zarówno w wersji grillowanej, nadziewanej lub gotowanej.
Czerwona odmiana naszego trunku to prawdziwe wino z charakterem. Dlatego tutaj zdecydowanie warto postawić na wyraziste smaki i intensywne aromaty.
Steki, gulasz, rostbef lub burgery. Dania z wołowiny dla czerwonego wina Rioja to zdecydowanie najlepsze towarzystwo.
Dania z dziczyzny – w tym z dzika, sarny lub kaczki także doskonale współgrają z intensywnym aromatem tego wyjątkowego wina.
W przeciwieństwie do swojej białej odsłony, czerwona Rioja woli sery, które są bardziej wyraziste i ostrzejsze w smaku. W tym wypadku warto zatem sięgnąć po sery z niebieską pleśnią oraz dojrzewające sery kozie i owcze.
Wino to będzie także doskonałą bazą do wielu fantastycznych drinków.
Składniki:
Sposób przygotowania:1. W wysokiej szklance umieść kostki lodu. 2. Połącz wino z likierem i syropem. 3. Dodaj bitter.4. Delikatnie zamieszaj.
Składniki:
Sposób przygotowania:1. W wysokiej szklance połącz wino z likierem i sokiem z limonki. 2. Dodaj liście mięty i delikatnie je rozgnieć. 3. Całość uzupełnij wodą gazowaną.4. Dodaj kostki lodu.
Składniki:
Sposób przygotowania:1. W shakerze z lodem połącz wszystkie składniki. 2. Wstrząsaj minimum przez 30 sekund.3. Powoli przecedź do kieliszka.
Wino to ma swój prawdziwie hiszpański charakter i nie da się przejść koło niego obojętnie. Nic dziwnego – szeroki wachlarz smaków i aromatów kusi, zniewala i sprawia, że wino to na długo pozostaje w pamięci. Dlatego gorąco zachęcamy do jego spróbowania – zwłaszcza jeśli tęsknimy za gorącą Hiszpanią i tamtejszymi smakami.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz