Zamknij
WAŻNE

Rioja – hiszpański temperament w butelce

Artykuł sponsorowany 10:33, 09.10.2025 Aktualizacja: 22:38, 09.10.2025
Skomentuj

Jest aromatyczne, intensywne i ma wiele twarzy. tak w skrócie można opisać to wyjątkowe hiszpańskie wino. Zobacz, jakie są jego rodzaje, z czym warto je parować i w jakich połączeniach smakuje najlepiej.

 

Rodzaje wina Rioja

Trunek ten ma dwie, równie intrygujące pełne aromatów twarze. Warto poznać je obie, by w pełni docenić niesamowity charakter tego wina.

Białe wino Rioja

Białą odmianę tego wina produkuje się przede wszystkim z odmiany Viura, Malvasia i Garnacha Blanca. Jeśli chodzi o smak, to zależy on w dużej mierze od wieku wina. Te młode kuszą aromatami cytrusów, zielonych jabłek i białych kwiatów. Ich znakiem rozpoznawczym jest lekkość, świeżość i kwasowość. Z kolei w ich starszych odmianach dominują nuty miodowo–maślane, orzechowe i waniliowe.

Czerwone wino Rioja

W tym winie znajdziemy odmiany Tempranillo, Garnacha, Graciano i Mazuelo. Gdy myślimy o prawdziwie hiszpańskim winie, to właśnie to połączenie pierwszy przychodzi na myśl. Młode czerwone Rioja przypadną do gustu osobom, które uwielbiają świeżość i lekką kwasowość czerwonych owoców. Ci, którzy wolą dojrzałe wina, z pewnością docenią aromaty wanilii, kakao i przypraw połączone z suszonymi owocami, a nawet grzybami.

 

Z czym parować wino Rioja

Odpowiedź na to pytanie brzmi… to zależy. Przede wszystkim od tego, czy mamy na myśli jego czerwoną czy białą wersję. Aby więc ułatwić wybór, przygotowaliśmy listę potraw dla obu odsłon tego szlachetnego trunku.

Białe Rioja – postaw na delikatność

Lekkie i świeże białe wino uwielbia potrawy o tych właśnie cechach. Podpowiadamy, które z nich będą najlepiej pasować do tego hiszpańskiego skarbu.

Owoce morza i ryby

Ostrygi, małże, sushi, grillowane i wędzone ryby a także dania na ich bazie. W przypadku tego wina owoce morza możemy odmieniać przez wszystkie przypadki.

Delikatne mięso

Białe wino Rioja doskonale czuje się w towarzystwie delikatnych mięs z kurczaka, indyka lub kaczki. Równie dobrze pasuje do niego także cielęcina i królik.

Sery

W tym wypadku warto postawić na delikatne i lekkie sery. Doskonale pasują tutaj miękkie sery kozie, mozzarella, sery owcze, ricotta, camembert i brie.

Sałatki i przekąski

Warto kierować się zasadą – im lżej i bardziej lekko, tym lepiej! Dlatego do białej odmiany naszego wina warto podać lekkie sałatki, chłodniki, carpaccio lub tortille.

Dania wegetariańskie

Grzyby i warzywa to połączenie, które z pewnością nie zawiedzie. Zarówno w wersji grillowanej, nadziewanej lub gotowanej.

Czerwone Rioja - moc smaku

Czerwona odmiana naszego trunku to prawdziwe wino z charakterem. Dlatego tutaj zdecydowanie warto postawić na wyraziste smaki i intensywne aromaty.

Wołowina

Steki, gulasz, rostbef lub burgery. Dania z wołowiny dla czerwonego wina Rioja to zdecydowanie najlepsze towarzystwo.

Dziczyzna

Dania z dziczyzny – w tym z dzika, sarny lub kaczki także doskonale współgrają z intensywnym aromatem tego wyjątkowego wina.

Sery dojrzałe

W przeciwieństwie do swojej białej odsłony, czerwona Rioja woli sery, które są bardziej wyraziste i ostrzejsze w smaku. W tym wypadku warto zatem sięgnąć po sery z niebieską pleśnią oraz dojrzewające sery kozie i owcze.

Rioja jako baza do drinków

Wino to będzie także doskonałą bazą do wielu fantastycznych drinków.

Tempranillo Sunset

Składniki:

  • 150 ml czerwonego wina Rioja
  • 30 ml likieru pomarańczowego
  • 15 ml syropu z pomarańczy
  • 2 krople bittera pomarańczowego
  • lód

Sposób przygotowania:1. W wysokiej szklance umieść kostki lodu. 2. Połącz wino z likierem i syropem. 3. Dodaj bitter.4. Delikatnie zamieszaj.

Rioja Royale Verde

Składniki:

  • 120 ml białego Rioja
  • 30 ml likieru ziołowego
  • 15 ml soku z limonki
  • Woda gazowana
  • Lód

Sposób przygotowania:1. W wysokiej szklance połącz wino z likierem i sokiem z limonki. 2. Dodaj liście mięty i delikatnie je rozgnieć. 3. Całość uzupełnij wodą gazowaną.4. Dodaj kostki lodu.

Ebro Mist

Składniki:

  • 100 ml różowego Rioja (rosado)
  • 40 ml gin o profilu botanicznym
  • 20 ml syropu z czarnej porzeczki
  • 15 ml soku z cytryny
  • Kilka jagód świeżej czarnej porzeczki
  • Lód

Sposób przygotowania:1. W shakerze z lodem połącz wszystkie składniki. 2. Wstrząsaj minimum przez 30 sekund.3. Powoli przecedź do kieliszka.

Rioja – smak i aromat, który zachwyca

Wino to ma swój prawdziwie hiszpański charakter i nie da się przejść koło niego obojętnie. Nic dziwnego – szeroki wachlarz smaków i aromatów kusi, zniewala i sprawia, że wino to na długo pozostaje w pamięci. Dlatego gorąco zachęcamy do jego spróbowania – zwłaszcza jeśli tęsknimy za gorącą Hiszpanią i tamtejszymi smakami.

(Artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%