Muscat to wino, które powstaje z winogron o tej samej nazwie. Obejmuje ona blisko 200 odmian winorośli z gatunku Vitis vinifera. Jedna z teorii dotyczących nazwy tego trunku zakłada, że pochodzi ona od greckiego słowa “moskos”, które oznacza muchę. Odnosić się ma ona do słodkiego smaku wina, które wabi różnego rodzaju owady. Według innej teorii nazwa ta wywodzi się od łacińskiej nazwy piżma (moschus) lub miasta Muscat w Omanie, które było ważnym portem handlowym. Zarówno mnogość szczepów jak i teorii na temat nazwy pochodzenia pokazuje, jak wielka różnorodność wiąże się z tym niezwykłym winem.
Nie powinno więc dziwić, że równie barwna jest jego historia. Muscat ma być bowiem znany już od starożytności, a nawet być… ulubionym winem Kleopatry! Istnieją dwie dominujące teorie na temat jego pochodzenia. Jedna przypisuje mu egipski, a druga grecko-rzymski rodowód. I chociaż w tym wypadku historycy nie dysponują wystarczającymi dowodami, to jedno jest pewne - muscat jest winem, obok którego nie można przejść obojętnie. Zwłaszcza, jeśli lubimy nieoczywiste smaki o wielu obliczach.
W zależności od odmian winogron wykorzystywanych do jego produkcji, smak i aromat win muscat może się różnić. Jednak nie można im odmówić cech wspólnych. Wśród nich na pierwszy plan wychodzą przede wszystkim orzeźwiające, cytrusowo-kwiatowe nuty, które są wzbogacone o korzenne, a nawet miodowe aromaty.
Chociaż muscat to blisko 200 odmian winorośli, to nie da się ukryć, że wśród nich są szczepy, bez których trudno sobie wyobrazić rynek winiarski. Wybraliśmy 5 najpopularniejszych z nich.
Tak zwany biały muscat wyróżnia się jasnoróżowymi gronami z drobnymi jagodami. Powstające z niego wina odznaczają się intensywnymi kwiatowo-cytrusowymi nutami oraz kolorem od bladozłotego po bursztynowy. Połączenie słodyczy i kwasowości tworzy orzeźwiająco lekki duet pełen aromatu. Jest podstawą produkcji wielu prestiżowych win, w tym słynnego Moscato d'Asti.
Inaczej znany jako muskat aleksandryjski. W winach produkowanych z tej odmiany przeważają tropikalne nuty dojrzałych owoców takich jak mango i liczi, które współgrają z aromatem kwiatu pomarańczy.
W tej odmianie odnajdziemy przede wszystkim kwiatowe nuty w towarzystwie lipy i jabłka. To opcja dla wielbicieli delikatnych i lekkich smaków z subtelną kwasowością.
Ten czarny muskat odznacza się słodkim, piżmowo-kwiatowym smakiem z subtelnymi nutami miodu, moreli i gruszek.
To połączenie orzeźwiającego smaku z przyjemną słodyczą, bogatymi owocowymi nutami i niezwykłym aromatem.
To wino niejedno ma imię. Dotyczy to nie tylko winorośli, lecz także produktu końcowego pod tą samą nazwą. Także tutaj różnorodność potrafi być naprawdę imponująca. Warto więc poznać najpopularniejsze odmiany wina muscat, by móc wybrać te najlepiej wpasowujące się w nasze gusta.
Wino wytrawne - charakteryzuje się wyrazistym i świeżym kwiatowym aromatem.
Wino słodkie - tutaj poziom słodyczy waha się od delikatnego po intensywny. Jego znakiem rozpoznawczym są bogate nuty owoców tropikalnych i miodu.
Wino musujące - jak sama nazwa wskazuje, ten rodzaj wyróżniają przede wszystkim przyjemne bąbelki, które idealnie współgrają z tym lekkim i orzeźwiającym winem.
Wino wzmacniane - to opcja dla wielbicieli intensywnych trunków o wyższej zawartości alkoholu w stosunku do klasycznego muscata.
Na to pytanie nie ma jednej łatwej odpowiedzi, bowiem z racji swojej różnorodności, wino to nie daje się tak łatwo zaszufladkować kulinarnie. Jego słodkie i wzmacniane oblicza idealnie pasować będą do deserów i serów. Z kolei w wytrawnej wersji idealnie współgra on z mięsem, rybami i warzywami. Musujący muscat świetnie smakuje solo w gorące letnie popołudnia lub jako dodatek do lekkich przekąsek.
Należy serwować je w temperaturze od 6 do 14 stopni Celsjusza - w zależności od jego rodzaju. Różny będzie też dobór kieliszków. Do wina musującego najlepiej sprawdzą się kieliszki typu flute. Z kolei do pozostałych rodzajów muscata idealnie pasują standardowe kieliszki do białego wina - szersze u podstawy i zwężające się ku górze. Przy serwowaniu najlepiej napełnić je do ⅓ wysokości
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz