Zamknij
WAŻNE

Wino bezalkoholowe – aromatyczna alternatywa dla procentów

. + 10:04, 03.07.2025 Aktualizacja: 10:06, 03.07.2025
Skomentuj

Lubisz smak wina, ale z różnych przyczyn nie chcesz lub nie możesz go pić? Nie ma problemu! Wino bezalkoholowe ma coraz więcej opcji do wyboru! Wiele z nich zadowoli zarówno okazjonalnych wielbicieli winnych trunków, jak i tych nieco bardziej doświadczonych koneserów. Sprawdź, jak wytwarza się wino bezalkoholowe, czy zawsze ma ono 0 procent alkoholu i jak przygotować pyszne drinki na jego bazie.

Wino bezalkoholowe – czy zawsze nie ma alkoholu?

Chociaż może Cię to zdziwić, to wino bezalkoholowe nie zawsze musi być całkowicie wolne od procentów. Dlatego warto szczególnie uważać podczas zakupów, bo wina bezalkoholowe możemy podzielić na dwie kategorie:

Wino bezalkoholowe

Mimo swojej nazwy, zgodnie z prawem taki rodzaj wina może zawierać do 0,5% alkoholu. Dlatego tak istotne jest, by zwracać uwagę na oznaczenia. Zwłaszcza jeśli jesteś w ciąży, bierzesz leki lub planujesz jazdę samochodem.

Wino bezalkoholowe 0,0%

Takie oznaczenie gwarantuje nam, że wino naprawdę nie zawiera alkoholu i jest bezpieczne dla osób, które całkowicie unikają procentowych trunków.

Jak wytwarza się wino bezalkoholowe

Tutaj do najczęstszych należą dwie metody produkcji. Różnią się one w zależności od zawartości alkoholu w finalnym produkcie i efektu końcowego, jaki chcemy uzyskać.

Wino bezalkoholowe z kupażowania soku z winogron

To sposób, w jaki wytwarzane jest wino 0,0%. W tym wypadku najczęściej stosuje się odmiany winogron używanych do produkowania tradycyjnych winnych trunków. Różnica polega na tym, że nie są one poddawane procesowi fermentacji. Właśnie dzięki temu mamy pewność, że w finalnym produkcie nie znajdziemy ani grama alkoholu. Zamiast tego z winogron wyciskany jest sok, który jest potem mieszany, filtrowany i pozbawiony nadmiaru cukru. Często bywa też wzbogacany specjalnie dobranymi składnikami, które mają maksymalnie upodobnić trunek do tradycyjnego wina.

Wino bezalkoholowe powstałe w procesie dealkoholizacji

Proces ten jest używany najczęściej do wytwarzania win bezalkoholowych, które mają maksymalnie 0,5% alkoholu. Sam proces jest bardzo zbliżony do produkcji wina tradycyjnego, w którym zachodzi fermentacja alkoholowa. Różnica polega na tym, że w przypadku tego wina końcowy trunek poddaje się dodatkowo procesowi dealkoholizacji z użyciem metod takich jak:

  • ekstrakcja próżniowa,
  • odwrócona osmoza,
  • metoda wirujących stożków.

 

Proces dealkoholizacji znacząco redukuje ilość alkoholu, jednak, tak jak wspomnieliśmy wcześniej – nie robi tego w 100%. Stąd właśnie owa granica 0,5% dla wina bezalkoholowego wytwarzanego w ten sposób.

Wino bezalkoholowe jako baza pysznych drinków

Brak alkoholu nie jest przeszkodą, by móc odkrywać aromatycznych połączeń z winem w roli głównej. Poznaj przepisy, które zaskoczą Twoich gości i będą świetnym uzupełnieniem towarzyskich spotkań.

Drink z owocami leśnymi

Prawdziwie owocowa fuzja smaków – idealna na beztroski letni wieczór w gronie przyjaciół.

 

Składniki:

  • 200 ml różowego wina bezalkoholowego
  • 100 ml soku z owoców leśnych
  • 2 łyżki syropu z czarnej porzeczki
  • 100 ml wody gazowanej
  • świeże maliny
  • liście mięty

 

Sposób przygotowania:

  1. Połącz wino z sokiem i syropem.
  2. Dodaj wodę gazowaną.
  3. Całość przelej do schłodzonych szklanek z lodem.
  4. Każdą z nich udekoruj owocami i miętą.

 

Tropikalna moc

Żar tropików bez wychodzenia z domu! Wystarczy przygotować ten drink, by poczuć smak i zapach egzotyki.

 

Składniki:

  • 200 ml białego wina bezalkoholowego
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 80 ml soku ananasowego
  • 50 ml soku z mango
  • 1 łyżka syropu kokosowego
  • wiórki kokosowe i kawałki ananasa do dekoracji
  • lód

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj wszystkie składniki w shakerze.
  2. Całość przelej do wysokiej szklanki z lodem i owocami tropikalnymi.
  3. Drink udekoruj wiórkami kokosowymi i kawałkami ananasa.

 

Smak orientu

To coś dla osób, które uwielbiają smaki Dalekiego Wschodu i chciałyby odtworzyć je w swojej kuchni, a przy tym nie boją się nieoczywistych połączeń.

Składniki:

  • 200 ml białego wina bezalkoholowego
  • 150 ml zimnej zielonej herbaty matcha
  • 50 ml syropu imbirowego
  • 30 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • kandyzowany imbir
  • płatki migdałów
  • miód

 

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz herbatę matcha i schłódź.
  2. Wymieszaj z winem.
  3. Dodaj łyżeczkę miodu i delikatnie zamieszaj, pilnując dobrego połączenia z pozostałymi składnikami.
  4. Całość udekoruj imbirem i migdałami.

 

Kwiatowy Aperitif z Hibiskusem

Niezwykle esencjonalny, kwiatowy i orzeźwiający. Tak w skrócie można opisać ten drink z hibiskusem. Jeśli szukasz czegoś lekkiego i przyjemnie kwaskowatego – to zdecydowanie propozycja dla Ciebie.

 

Składniki:

  • 200 ml różowego wina bezalkoholowego
  • 150 ml zimnej herbaty z hibiskusa
  • 30 ml syropu z czarnego bzu
  • 20 ml soku z cytryny
  • suszone płatki róży i hibiskusa do dekoracji
  • kostki lodu

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz mocną herbatę z hibiskusa i schłódź.
  2. Napar wymieszaj z winem.
  3. Dodaj pozostałe składniki i delikatnie zamieszaj.
  4. Całość przelej do schłodzonych kieliszków z lodem.
  5. Udekoruj płatkami kwiatów.
(Artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%