Trunek ten występuje w kilku rodzajach, które różnią się od siebie poziomem słodyczy, czasem leżakowania, a nawet… gęstością! Poznaj te najważniejsze.
Świeże wino z wysoką kwasowością, w której znajdziemy nuty cytrusów, zielonych jabłek i kwiatów akacji.
Niezwykle aromatyczne wino, którego znakiem rozpoznawczym są nuty miodu i przypraw z przenikającymi je kwiatowymi akcentami.
Powstaje częściowo z winogron porażonych szlachetną pleśnią. Da się w nim wyczuć aromaty orzechów i miodu.
Najsłodsza odmiana tokaja o wysokiej zawartości cukru. To prawdziwa gratka dla wielbicieli słodkich trunków.
W świecie win jest on synonimem kuszącej słodyczy i niezwykle głębokich, zmysłowych doznań. Da się wyczuć w nim zarówno owocowe smaki moreli, brzoskwini czy gruszki razem z kwiatowymi nutami kwiatu pomarańczy czy lipy. Ale to nie wszystko, bo w tokaju dają o sobie znać także aromaty miodowe i karmelowe a także te kojarzone z suszonymi owocami. Gdy chodzi o smak, to tokaj doskonale łączy w sobie naturalną słodycz z lekką kwasowością, co świetnie balansuje cały bukiet.
Z racji swojej słodyczy, stanowi on bardzo wdzięczny dodatek do wszelkiego rodzaju dań głównych, jak i słodkich przekąsek. Szczególnie dobrze czuje się w towarzystwie:
Im słodsze, tym lepiej. Zarówno lekkie ciasta (takie jak tarty owocowe i serniki), jak i puddingi, kremy oraz lody to doskonałe towarzystwo dla tego rodzaju trunku.
Im mocniejszy mają aromat, tym lepiej. Doskonale sprawdzi się tu zatem roquefort i gorgonzola. Jednak te i inne odmiany – jak sery kozie czy twarde, także świetnie współgrają z tym słodkim winem.
Wędliny, pasztety czy foie gras – każdy ten mięsny przysmak jest świetnym wyborem, gdy chodzi o parowanie z tokajem.
Owocowe nuty naszego bohatera doskonale współgrają z brzoskwiniami, morelami oraz gruszkami zarówno w kandyzowanej, suszonej, jak i świeżej odsłonie.
Z racji swojej słodyczy wino to świetnie odnajdzie się także w różnego rodzaju drinkach. Zwłaszcza takich z owocowym twistem. Sprawdź, jak je przygotować, by były gwiazdami każdego wieczoru z przyjaciółmi.
To propozycja dla osób, które uwielbiają nieoczywiste, orientalne smaki. Ten aromatyczny, kuszący słodyczą drink to idealna propozycja dla osób, które uwielbiają podróże kulinarne.
Składniki:
Przygotowanie:
Ten drink otula niczym ciepły koc podczas chłodnego wieczoru. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do czasu przy kominku spędzonego w gronie przyjaciół.
Składniki:
Przygotowanie:
Chyba trudno o drink, który bardziej pasowałby do jesiennego klimatu. Dynia jest tu aromatycznym motywem przewodnim, który doskonale współgra ze słodyczą tokaja i zniewala kusząco korzennym aromatem.
Składniki:
Przygotowanie:
Tokaj to naprawdę wyjątkowe wino, którego warto spróbować - nawet jeśli nie jest się fanem słodkich trunków. Niezwykły aromat i intensywne nuty smakowe tej węgierskiej perły zapewniają zmysłowe doznania którym naprawdę trudno się oprzeć. Wino to doskonale odnajdzie się także jako baza do drinków i dodatek do wielu przepysznych dań, których smak i aromat podkreśli.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz