Zamknij
WAŻNE

Tokaj – węgierska perła winiarstwa

Artykuł sponsorowany 13:07, 27.08.2025 Aktualizacja: 13:11, 27.08.2025
Skomentuj

Tokaj to klasa sama w sobie. Słodki, aromatyczny i z niezwykle bogatym bukietem stanowi dumę węgierskiego winiarstwa. Nic dziwnego – kto raz spróbował tokaja, ten nie pomyli go z żadnym innym trunkiem. Przekonaj się, w czym tkwi jego wyjątkowość, z czym warto go łączyć i jakie drinki można przygotować z jego udziałem.

 

Rodzaje wina tokaj

Trunek ten występuje w kilku rodzajach, które różnią się od siebie poziomem słodyczy, czasem leżakowania, a nawet… gęstością! Poznaj te najważniejsze.

 

Furmint

Świeże wino z wysoką kwasowością, w której znajdziemy nuty cytrusów, zielonych jabłek i kwiatów akacji.

Hárslevelű

Niezwykle aromatyczne wino, którego znakiem rozpoznawczym są nuty miodu i przypraw z przenikającymi je kwiatowymi akcentami.

Szamorodni

Powstaje częściowo z winogron porażonych szlachetną pleśnią. Da się w nim wyczuć aromaty orzechów i miodu.

Aszu

Najsłodsza odmiana tokaja o wysokiej zawartości cukru. To prawdziwa gratka dla wielbicieli słodkich trunków.

Jak smakuje tokaj

W świecie win jest on synonimem kuszącej słodyczy i niezwykle głębokich, zmysłowych doznań. Da się wyczuć w nim zarówno owocowe smaki moreli, brzoskwini czy gruszki razem z kwiatowymi nutami kwiatu pomarańczy czy lipy. Ale to nie wszystko, bo w tokaju dają o sobie znać także aromaty miodowe i karmelowe a także te kojarzone z suszonymi owocami. Gdy chodzi o smak, to tokaj doskonale łączy w sobie naturalną słodycz z lekką kwasowością, co świetnie balansuje cały bukiet.

Z czym łączyć wino tokaj

Z racji swojej słodyczy, stanowi on bardzo wdzięczny dodatek do wszelkiego rodzaju dań głównych, jak i słodkich przekąsek. Szczególnie dobrze czuje się w towarzystwie:

Deserów

Im słodsze, tym lepiej. Zarówno lekkie ciasta (takie jak tarty owocowe i serniki), jak i puddingi, kremy oraz lody to doskonałe towarzystwo dla tego rodzaju trunku.

Serów

Im mocniejszy mają aromat, tym lepiej. Doskonale sprawdzi się tu zatem roquefort i gorgonzola. Jednak te i inne odmiany – jak sery kozie czy twarde, także świetnie współgrają z tym słodkim winem.

Mięsa

Wędliny, pasztety czy foie gras – każdy ten mięsny przysmak jest świetnym wyborem, gdy chodzi o parowanie z tokajem.

Owoce i orzechy

Owocowe nuty naszego bohatera doskonale współgrają z brzoskwiniami, morelami oraz gruszkami zarówno w kandyzowanej, suszonej, jak i świeżej odsłonie.

Drinki na bazie wina tokaj

Z racji swojej słodyczy wino to świetnie odnajdzie się także w różnego rodzaju drinkach. Zwłaszcza takich z owocowym twistem. Sprawdź, jak je przygotować, by były gwiazdami każdego wieczoru z przyjaciółmi.

Smak Orientu

To propozycja dla osób, które uwielbiają nieoczywiste, orientalne smaki. Ten aromatyczny, kuszący słodyczą drink to idealna propozycja dla osób, które uwielbiają podróże kulinarne.

Składniki:

  • 100 ml wina tokaj
  • 25 ml sake
  • 10 ml likieru z liczi
  • 3 krople olejku różanego
  • lód do chłodzenia

Przygotowanie:

  1. Do shakera wlej tokaj, sake i likier z liczi.
  2. Intensywnie wstrząsaj przez 30 sekund.
  3. Przecedź do wypełnionego lodem kieliszka.
  4. Dodaj 3 krople olejku różanego.

Jesienny czar

Ten drink otula niczym ciepły koc podczas chłodnego wieczoru. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do czasu przy kominku spędzonego w gronie przyjaciół.

Składniki:

  • 90 ml wina tokaj
  • 30 ml brandy jabłkowej
  • 8-10 liści szałwii
  • 20 ml syropu klonowego
  • 15 ml soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • lód

Przygotowanie:

  1. Wsyp listki szałwii do shakera i delikatnie je rozgnieć.
  2. Wlej tokaj, brandy, syrop klonowy i sok z cytryny.
  3. Energicznie potrząsaj minimum przez 20 sekund.
  4. Wlej zawartość do kieliszka wypełnionego lodem.
  5. Posyp cynamonem.

 

Dyniowy sekret

Chyba trudno o drink, który bardziej pasowałby do jesiennego klimatu. Dynia jest tu aromatycznym motywem przewodnim, który doskonale współgra ze słodyczą tokaja i zniewala kusząco korzennym aromatem.

 

Składniki:

  • 120 ml wina tokaj
  • 40 ml whisky
  • 30 ml puree z dyni
  • 15 ml syropu z brązowego cukru
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Kawałek cynamonu do dekoracji

Przygotowanie:

  1. W shakerze umieść puree z dyni i syrop z brązowego cukru.
  2. Wlej tokaj oraz whisky i wstrząsaj przez min. 15 sekund.
  3. Całość przecedź do wypełnionego lodem kieliszka.
  4. Posyp drink gałką muszkatołową.

 

Tokaj – łyk słodyczy

Tokaj to naprawdę wyjątkowe wino, którego warto spróbować - nawet jeśli nie jest się fanem słodkich trunków. Niezwykły aromat i intensywne nuty smakowe tej węgierskiej perły zapewniają zmysłowe doznania którym naprawdę trudno się oprzeć. Wino to doskonale odnajdzie się także jako baza do drinków i dodatek do wielu przepysznych dań, których smak i aromat podkreśli.

(Artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%